Son devirlerde AB ile bilhassa Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmaları nedeniyle aykırı düşen Türkiye’den kıta Avrupa’sında yeni iş birlikleri yaratacak teşebbüsler hızlanıyor. Bu kapsamda, Memleketler arası Güç İktisadı Birliği’nin Romanya’da düzenleyeceği güç konferansında Türkiye ve Azerbaycan tesiri dikkati çekiyor. Buna nazaran Türkiye ve Azerbaycan’ın diyaloğu, Romanya ile geliştirilecek süreçte de faal olabilir ve bu üç ülke yakın devirde çok kıymetli icraatlara birlikte imza atabilir.
Türkiye ile Avrupa Birliği ortasında Doğu Akdeniz’deki arama-sondaj faaliyetleri sonucunda kriz hali alan ikili bağlantıların önümüzdeki devirde daha da derinleşmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. AB ile tansiyonun yükselebileceğinden hareketle yeni bir yol haritası üzerinde çalışan Türkiye, birlik üyesi ülkelerle teğe bir kuracağı diyaloglarla farklı bir süreç başlatabilir.
Enerji İktisadı Derneği Lideri, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye’nin birlikle yaşadığı külfetleri proaktif bir siyaset yürüterek, ikili diyaloglarla aşabileceğinin altını çizdi.
Bu kapsamda Milletlerarası Güç İktisadı Birliği’nin (IAEE) Romanya’da düzenleyeceği Güneydoğu Avrupa Konferansı’nın bu süreç için ‘anahtar rol’ üstlenebileceğini vurgulayan Kumbaroğlu, şöyle devam etti:
“Romanya’da bu türlü bir aktiflik düzenlenmesi çok kıymetli. Türkiye’nin AB ile külfetler yaşadığı bir süreçte AB Devir Lideri Romanya’da atılacak adımlar ülkemizin işbirlikçi yaklaşımı için kritik bir virajın dönülmesini beraberinde getirebilir.
Enerjinin ‘ağır topları’ Romanya’da buluşuyor, Azerbaycan -Türkiye sinerjisi dikkat çekiyor
Bu konferansta ‘enerji birliği’ ve yeni teknolojiler masaya yatırılacak. Romanya Parlamentosu Güç Kurulu Lideri Iulian Iancu, Güç Bakanlığı Müsteşarı Doru Visan, Nükleer Güç Ajansı Lideri Horia Grama, Eski Güç Bakanı Victor Grigorescu üzere kamudan ve özel kesimden birçok tanınmış ismin konuşmacı olduğu konferans 5-6 Eylül 2019 tarihlerinde Bükreş’te gerçekleştirilecek.
Enerji Birliği oturumunda sıkıntıları ve tahlil yıllarını Romanya’dan ilgili yetkililerle birlikte masaya yatıracağız. Güç Birliği oturumunda Romanya, Türkiye ve Azerbaycan kompozisyonunu çok önemsiyorum. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın da Romanya güç kesiminde kıymetli bir yeri var. Bir millet iki devlet anlayışının ortaya çıkardığı sinerjiyi dünyanın dört bir yanına taşımalıyız.
Türkiye ile Romanya ortasında kökleri tarihe dayanan güçlü siyasi, ekonomik, kültürel ve insani bağlar var. Bu bağın güç bölümünde iş birliğinin geliştirilmesinde rol üstlenmesi her iki ülkenin yanı sıra AB’nin de çıkarına.
Romanya’da çok kıymetli fırsatlar var
Romanya, Avrupa’nın üçüncü büyük doğalgaz üreticisi. Petrol ve kömür üretiminde değerli bir yerleri var. Elektrikli ulaşımda yenilikçi uygulamaları başlatan, nükleer tecrübeye sahip ve bu nedenle de çok değerli fırsatların olduğu bir ülke. Fırsatları birlikteliğe dönüştürmek üzere Türkiye’den devlet ve özel bölüm yetkililerini konferansımızda görmeyi istek ediyoruz.
Özellikle TANAP üzerinden Avrupa’ya taşınacak gazda Romanya farklı roller üstlenebilir. Bu gerçeklerden yola çıkarak güçte başlayacak Türkiye-Romanya birlikteliğinin farklı alanlarda da hoş bir sinerji oluşturabileceğini görmek ve buna nazaran adımlar atmak gerekli.”
-iDeal Haber Merkezi-