Bitcoin madenciliğinde gelirler Aralık ayında artış gösterdi

Bitcoin fiyatında görülen yatay seyre karşın 2022’nin son haftasında BTC madencilerinin yüzü güldü. Gelen bilgiler, Bitcoin madenciliğindeki zorluğun düştüğüne ve madenci gelirlerinin artığına işaret etti.

Aralık ayında Bitcoin madenciliği, toplamda 476,7 milyon dolar getiri sağladı. Böylelikle sert geçen kripto para kışına karşın madencilerin aylık gelirlerinde sonlu bir artış yaşandı. Çünkü Aralık ayında, Kasım ayına nazaran aylık bazda %0,9’luk artış görüldü. BTC.com datalarına nazaran Aralık ayında madencilerin gelirlerinin yüklü kısmı blok çıkarma ödüllerinden geldi. 467 milyon dolarlık blok sübvansiyonuna rağmen işlem fiyatları sırf 9,31 milyon dolarlık getiri sundu.

Aralık ayında Bitcoin süreç fiyatlarının toplam madenci gelirindeki hissesi, yaklaşık %2’ye düştü. Ayrıyeten bir öteki dikkat cazibeli madencilik verisi de 28 Aralık günü Hash Rate metriğine yansıdı. BTC ağında Hash Rate 275 EH/s’den, 170 EH/s’ye sert bir formda düştü. İlerleyen günlerde ise ağ zorluğu tekrar yükseldi ve 256 EH/s’ye çıktı. Böylelikle Bitcoin madenciliği bilgilerinde, Aralık ayı volatil bir periyot olarak öne çıktı.

Ani EH/s düşüşünü kıymetlendiren uzmanlar, kuzey yarım kürede yaşanan mevsim şartlarına dikkat çekti. Çünkü ABD ve Kanada son yılların en soğuk periyotlarından birini yaşadı. Soğuk hava dalgasıyla sıcaklıklar -15 derecelere geriledi. BTC madenciliği için üs olarak anılan Teksas’ta ise insanların meskenlerini ısıtmaya devam edebilmeleri için operasyonlara istekli olarak orta verildi.

Bitcoin Madenciliği Gündemdeki Yerini Koruyor

Bitcoin (BTC) 2022 boyunca %64’ün üzerinde paha kaybetti. Ayrıyeten dünyada da makroekonomik faktörler güç maliyetlerini artırdı. Mevcut durumda BTC madencilerinin gelirleri önemli oranda düştü. Lakin yüksek verimli ASIC aygıt ve ucuz elektrik imkanı olan küçük bir kesim kar alabiliyor. Bilhassa Rusya üzere güç maliyetlerinin düşük olduğu ülkeler madencilik faaliyetlerinde öne çıkıyor.

BTC ağının sıhhati için Bitcoin madenciliği epeyce kritik. Çünkü madenciler, ağın güvenliği ve merkeziyetsizliği üzerinde kritik bir role sahip. Bu nedenle önder kripto para ünitesinin geleceği için madenciler ehemmiyet arz ediyor. Ek olarak madenciliğe yönelik olarak ülkelerin ve bölgelerin düzenleyici uygulamalarıda ön planda. Çünkü elektrik tükemi nedeniyle PoS baskıları dönemsel olarak artıyor.

Bu makale birinci olarak BeInCrypto üzerinde yayımlanmıştır.

Başa dön tuşu