Investing.com – ABD ve Çin ortasındaki ticaret savaşlarının iki ülke yatırımlarını zorlaması ve göstergelerde düşüş yaşanması ABD’de enflasyonu da baskıladı. Fed, Haziran ayında global risklere dikkat çekmiş ve enflasyonun da gaye altında baskılandığını belirtmişti. Fed Lideri Powell’ın senato sunumunda güvercin iletiler vermesi ile oluşan faiz indirimi beklentileri başka yetkililerin açıklamaları ile yükseldi.
ABD Lideri Trump, Fed’i yüksek faiz kullanmakla eleştirmiş ve bu nedenle de ABD iktisadının istenen altında büyüme gösterdiğini belirtmişti. Bugün TSİ 21.00’da açıklanacak FOMC kararı öncesinde Trump, Fed’e olan tenkitlerini sürdürdü ve yüksek faiz indirimi istediğini belirtti.
ABD iktisadında PMI ve enflasyon tarafındaki düşüşe rağmen istihdam güçlü kalmaya devam ediyor ve risklerin yüksek olduğu bu süreçte ABD iktisadı müspet ayrışıyor, fakat yılın birinci çeyreğine nazaran göstergelerin bozulmaya başlaması ve belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle Fed’in bu ay 11 yıl sonra faiz indirimine gitmesi bekleniyor.
0,25 bp faiz indirimi beklentisinin gerçekleşmesi durumunda karar metni öne çıkacak ve komite, yılın kalanı için de faiz indiriminin devam edebileceği tarafında sinyaller vermesi ile gelişen piyasaların yükseleceği beklentisi güçlü.
0,50 bp indirim beklentilerinin 0,25 bp olarak güçlenmesi sonrası yükselişe geçen ABD Dolar Endeksi 3. haftada da müspet seyir izliyor ve FOMC öncesinde 98,0 düzeyini koruyor. Endeksteki yükselişe rağmen gelişen ülke paralarının birden fazla dolar karşısında müspet fiyatlanırken TL ise bu hafta en çok paha kazanan para ünitesi olarak birinci sırada yer alıyor.
Haftaya 5,67 düzeyinden düşüşle başlayan USD/TRY kuru, bugün 5,51 düzeyine gerileyerek 2 Nisan sonrası en düşük düzeye geriledi.
TCMB’nin bugünkü enflasyon raporunda yıl sonu TÜFE beklentisini %13,9’a düşürmesi ve dolarizasyonun da azaldığını belirtmesi TL’ye takviye sağladı. Günün 2. yarısında açıklanan PPK metnin de ise “Belirsizliklerin azalması, global finansal şartlara ait görünümün güzelleşmesi, sıkı nakdî duruş ve makroekonomik göstergelerdeki güzelleşmeye bağlı olarak Haziran ayı ortalarından itibaren ülke risk primi süratle gerilemiş ve finansal piyasalardaki oynaklık azalmıştır” sözüne yer verildi.
TL, Temmuz ayında aylık bazda en güzel performansı gösterdi, bu olumlu fiyatlamada ABD’nin S400 konusunda şimdi yaptırım uygulamaması ve sert tabirler kullanmaması, Fed ve ECB başta olmak üzere merkez bankalarının genişlemeci siyasete yönelmeleri, enflasyonun mevsim şartları ve baz tesiri ile gerilemesi tesirli oldu.