Altın, Yen ve Frank, artan jeopolitik risklerle yükselirken Dolar düşüşte

Investing.com – FOMC toplantısı sonrasında düşüşe geçen dolar, ABD ve Çin önderlerinin Japonya’da yapacağı görüşme öncesinde de zayıf seyrini koruyor. 19 Haziran’daki Fed toplantısı sonrasında 97,70 düzeyinden sert düşüşe geçen ABD Dolar Endeksi bugün 95,85 düzeyine inerek son 3 ayın en düşüğüne geriledi.

ABD’nin hem Çin ile olan ticaret sorunu hem İran ile olan nükleer uyuşmazlığı ve aldığı yaptırım kararları global piyasalardaki fiyatlamaları da epeyce değiştirdi.

G-20 tepesinde muahedeye dair umut az olurken yaptırım sürecinin nasıl devam edeceği ise en merak edilen bahis. Öte yandan ABD’in İran’a aldığı yaptırım kararı ve İran’ın da sert telaffuzlarda bulunması ile artan jeopolitik riskler global piyasalarda negatif fiyatlamaya neden oluyor.

Dolar, bu hafta da zayıf seyrini sürdürüyor ve hem majör hem de birçok gelişen ülke parası karşısında düşüş yaşıyor.

Yurt içinde seçim sonrası 5,71 düzeyine gerileyen USD/TRY kuru, S-400 sorununa dair gelen açıklamalarla tekrar 5,83 düzeyine yükseldi. Bugün gün başında da bu seviyeyi test eden kur, son saatlerde 5,76’ya geriledi.

EUR/USD bugün 1,1415 düzeyine çıkarak 21 Mart sonrası en yüksek seviyeyi görürken altın ise 1,440$ ile 6 yılın doruğuna çıktı. Artan jeopolitik risklerle para ünitelerinden frank ve yen talebi arttı. USD/JPY 106,80 ve USD/CHF 0,9695 düzeyine geriledi.

Küresel piyasalarda siyasi ve jeopolitik riskler gündemin birinci sırasında yer alıyor, lakin bugün günün devamında Fed Lideri Powell’ın açıklamaları da epey kıymetli.

FOMC toplantısında faiz indirimi sinyallerinin verilmesinin akabinde Powell’ın güvercin tabirler kullanması bekleniyor ve Temmuz’da faiz indirimi mümkünlüğünün kuvvetlenmesi dolardaki gün içi gerilemenin devam etmesine neden olabilir.

Başa dön tuşu