BONO&FX-Dolar/TL dar bantta hareket etti, piyasada G20 görüşmeleri bekleniyor

İSTANBUL, 25 Haziran (Reuters) – İstanbul seçiminin geride kalmasının akabinde piyasalar hafta sonunda G20 tepesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Lideri Donald Trump'ın yapacağı görüşmeye odaklanırken, dolar/TL bugün dar bantta iki taraflı dalgalandı.

Bu sabah saat 0844 prestijiyle 5.8150/5.8295 düzeyinde olan dolar/TL TRYTOM=D3 bir orta 5.83'e kadar yükseldikten sonra tarafını aşağı çevirdi. Kur saat 1739'da 5.7695/5.7720 düzeyinde bulunuyor.

Dolarda global bazda paha kaybı gözlense de siyasi bir belirsizliğin ortadan kalkması akabinde TL bugün genelinde gelişmekte olan ülke para üniteleri ortasında %0.7 çıkar ile en uygun performansı gösterdi.

Bu sabah 6.2218/6.2374 düzeyinde olan sepet bazında TL birebir saatte 6.1693/6.1724, bu sabah 6.6279/6.6450 düzeyinde olan euro/TL ise 6.5620/6.5880 düzeyinde.

Piyasalarda istikamet belirleyici olarak ABD Türkiye bağları yakından takip edilirken, iki ülke önderinin Haziran sonunda G20 tepesi kapsamında Japonya'da gerçekleştirecekleri görüşme öncesi piyasanın gelişmeleri her iki istikamette de fiyatlama ve yeni konum alma istekliliği hayli azalmış durumda. Türkiye ABD bağları konusundaki gelişmeler piyasalarda ana belirleyici pozisyonunda fakat işlemcilerin dikkat çektiği üzere TL'de reaksiyon birden fazla vakit sonlu ya da kalıcı olmamaya başladı. İşlemciler bunun nedenini iki önderinin Haziran sonunda G20 tepesinde yapacağı görüşmeye bağlıyorlar. Görüşmeden çıkacak sonucu görmeden hareket etme yanlısı değiller. çerçevede Erdoğan ile ABD Lideri Donald Trump'ın 28-29 Haziran'da G20'de yapacağı görüşme öncesinde TL'de kazanımların hudutlu kalabileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün partisinin küme toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye'nin güvenlik gereksinimleri konusundaki çok istikametli arayışının devam ettiğini belirterek, “S-400 hava savunma sistemlerini önümüzdeki ay teslim almaya başlıyoruz. Güvenlik muhtaçlıkları konusunda farklı tedarik seçeneklerine de kapılarımız sürekli açık olmuştur” dedi.

Türkiye'nin hangi savunma sistemini alacağı konusunda hiç bir ülkeden müsaade almayacağını ve baskılara da boyun eğmeyeceğini belirten Erdoğan, “S-400 direkt egemenlik haklarımızla ilgili mevzudur, geri adım atmayacağız” dedi.

İki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planları nedeniyle aylardır uyuşmazlık yaşıyor.

Türkiye, Rusya'dan askeri ekipman alması halinde CAATSA ismi verilen 2017 tarihli kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalabilecek. Öte yandan savunma sanayi şirketlerine de yaptırım gündemde.

ABD'nin NATO temsilcisi Kay Bailey Hutchison bugün, Ankara'nın Rus üretimi S-400 hava savunma sistemi satın almaktan vazgeçmemesi durumunda, ABD'nin Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının uçuşuna ya da üretimdeki iştirakine müsaade veremeyeceği açıkladı. yandan Ankara'nın 2016 darbe teşebbüsünden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen cemaatiyle ilişkili olmakla suçlanan ve konut mahpusunda bulunan ABD konsolosluk çalışanı Nazmi Mete Cantürk de bugün özgür bırakıldı. piyasasında ise seçim öncesi son süreçte %19.92 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi dün %18.65'e gerilese de son süreç %19.41 olmuştu. Bugün ise spot kapanışta ortalama %19.52, valörde saat 1739'da son süreçte %19.49 düzeyindeydi.

Seçim öncesi son süreci %16.43 düzeyinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün %15.95 düzeyinden açıldıktan sonra son süreçte %16.20 düzeyindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama %16.70, valörde saat 1739'da son süreçte %16.40 düzeyindeydi.

SİYASET GÜNDEMDE KALMAYA DEVAM EDECEK

İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin tamamlanmasıyla değerli bir siyasi riskin geride bırakılmasına rağmen piyasalarda önümüzdeki devirde siyasi gündemin nasıl şekilleneceği, İstanbul seçimlerinin AKP başta olmak üzere siyasete nasıl bir değişiklik getireceği yakından takip ediliyor.

Reuters'da bugün yayınlanan bir haberde birtakım partililere nazaran, İstanbul seçiminde ağır bir mağlubiyete uğrayan AKP'de, seçim sonucundan çıkan bu bildiriye nazaran adım atılması gerekiyor.

Partili yetkililer, gelinen hasarı onarmak için değişimin artık kaçınılmaz olduğunu, kabine ve parti idaresinde değişiklik yapılabileceğini belirtiyor. çerçevede iktisat idaresinin nasıl şekilleneceği kıymetli olacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise bugün yaptığı açıklamada kabine revizyonunun gerektiğinde yapılabileceğini lakin dışarıdan dayatma ile kabine değişiminin olmayacağını söyledi. PİYASALAR

Küresel tarafta ise ABD ve İran ortasında tırmanan tansiyon yakından izleniyor.

Tahran'ın geçen hafta ABD insansız hava aracını düşürmesinin akabinde İran üzerindeki baskıyı artırmak için önemli ve daha evvel görülmemiş bir adım atan Trump, İran dini başkanı Ayetullah Ali Hamaney ve İranlı başka üst seviye yetkililere yönelik yaptırımlar getiren başkanlık kararnamesini imzaladı. Bu gelişme petrol ve altın fiyatlarında yükselişe neden oldu.

Dolar ise Fed'in yıl sonundan evvel faiz indirimi yapabileceği sinyali vermesi akabinde esas para üniteleri karşısında kıymet kaybetti.

Bu çerçevede Fed Lideri Jerome Powell da dahil olmak üzere Fed yetkililerinin bu akşam yapacağı açıklamalar da piyasalarca izlenecek.

Başa dön tuşu