BONO&FX-Fed’in açıklamalarının gelecek yıl faiz indirim beklentilerini azaltmasıyla dolar/TL yükseldi

İSTANBUL, 1 Ağustos (Reuters) – ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi sonrası açıklamalarının gelecek yıl için indirim beklentilerini azaltmasıyla dün yükselen dolar/TL, bugün 5.56-5.6150 aralığında iki taraflı dalgalandı.

Dün 5.5150 ile dört ayın en düşük düzeyine gerileyen dolar/TL, Fed sonrası tarafını üst çevirerek 5.6220'ye kadar yükseldikten sonra 5.5850 düzeyinden kapandı. Güne 5.5680/5.5710 düzeyinden başlayan dolar/TL saat 16472de 5.5930/5.5990 düzeyinde.

Bu sabah 5.8602/5.8638 düzeyinde olan sepet bazında TL tıpkı saatte 5.8840/5.8897, euro/TL ise 6.1765/6.1879 düzeyinde.

Fed 25 baz puan ile iddialara paralel faiz indirim kararı alırken, seri faiz indirimlerine gerek duymadığının sinyalini verdi.

Fed Lideri Jerome Powell, faiz kararının akabinde dün akşam düzenlediği basın toplantısında, “Şunu açıkça belirteyim, bu uzun müddetli faiz indirimlerinin başlangıcı manasına gelmiyor” dedi, fakat “Sadece tek bir faiz indirimi yapılacak demedim” sözünü de kullandı. faiz indirimini “para siyasetinde döngü ortası ayarlaması” olarak niteledi. Yatırımcılar ise bunu sert faiz indirimlerinin yakın vadede gerçekleşmeyeceği olarak yorumladı.

Yatırımcıların uzun vadeli bir gevşeme döngüsünün muhtemel olmadığına karar vermesiyle Fed sonrası dolar endeksi .DXY 26 ayın en yüksek düzeyine geldi. açıklamaları sonrası bugün kurda iki taraflı dalgalı bir seyir görüldüğünü söyleyen bir bankacı, “Bu faiz indirimini 'para siyasetinde döngü ortası ayarlaması' olarak niteleyerek indirimlerinin devam etmeyebileceği algısı yaratması TL dahil gelişmekte olan ülke para ünitelerine olumsuz yansıdı. Lakin sonuçta Fed indirimlere devam edecektir, hasebiyle sert bir dolar yükselişi göreceğimizi sanmıyorum. Kurda 5.62-5.68 izleyeceğim seviyeler” dedi.

Fed kararı sonrası gelişmekte olan ülke para üniteleri dolar karşısında paha kaybederken, TL bugün başka EM'lerden müspet ayrıştı.

Aynı bankacı, 5.60 düzeyinin üzerinde dolar satışı gelmesinin kurda yükselişi bir ölçü sınırladığını, TL'nin bilhassa Güney Afrika randı karşısında iki haftadır görülen ayrışmasının devam ettiğini belirti.

İşlemciler hâlâ bu yıl için bir faiz indirimi daha fiyatlıyor. Fakat Powell'ın açıklamalarından sonra gelecek yıl için faiz indirimi beklentileri zayıfladı.

Analistler TL'nin hala yüksek getiri sunmaya devam etmesi, global merkez bankaların genişlemeci siyasetlere tekrar yönelmesi ve Türkiye-ABD bağlarına yönelik olumlu beklentilerin akabinde risk primindeki düşüşün TL'ye takviye olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Öte yandan piyasaların gündeminde Türkiye ABD alakaları, global büyüme kaygıları, global ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz'de AB ile yaşanan gerginlik, mümkün bir kabine revizyonu, yeni parti hazırlıkları ve jeopolitik gelişmeler de kalmaya devam ediyor.

Merkez Bankası (TCMB) 2019 enflasyon varsayımını 0.7 puan aşağı çekerek %13.9'e revize etti, Murat Uysal'ın lider olarak sunduğu birinci enflasyon raporunda faiz indirimi konusunda kayda paha hareket alanı olduğuna dair bildirisini yineledi lakin ne kadarlık bir indirim olabileceği ile ilgili bir yönlendirme yapmaktan kaçındı.

Uysal önümüzdeki periyotta faiz indirimleri konusunda kayda kıymet bir alan olduğunu söyleyerek, kullanımı, zamanlaması ve boyutunun fiyat ve finansal istikrar gelişmelerine bağlı olacağını belirtti. getirileri ise TCMB faizlerinde düşüş beklentileri ile istikametini aşağı çevirmişti.

Cuma günü yaklaşık 80 baz puan gerileyerek son süreçte %16.35 bileşik düzeyinde olan 2 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta %15.98, valörde son süreçte %16.03 düzeyindeydi.

Gösterge 10 yıllık tahvil ise dün spot kapanışta %15.37, valörde son süreçte %15.47 oldu. Bugün ise valörde saat 1656'da son süreçte %15.56 düzeyindeydi.

Başa dön tuşu