BONO&FX-Piyasada S400 ve G20 tepesinde yapılacak Erdoğan-Trump görüşmesi odaklı seyir sürüyor

İSTANBUL, 26 Haziran (Reuters) – Fed yetkililerinin güçlü faiz indirimi beklentilerini hafifleten açıklamaları sonrası yükselen dolar/TL gün içinde tarafını tekrar aşağı çevirirken, S400 konusunun izlendiği piyasanın gözü hafta sonunda G20 doruğunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Lideri Donald Trump'ın yapacağı görüşmede.

İstanbul seçiminin geride kalmasının akabinde piyasalarda asıl taraf belirleyici olarak ABD- Türkiye bağlantıları yakından takip ediliyor. G20 tepesi kapsamında yapılacak görüşme öncesi piyasanın gelişmeleri her iki tarafta de fiyatlama ve yeni konum alma isteği hayli azalmış durumda. öncesinde TL'de kazanımların da kayıpların da sonlu kalabileceği belirtilirken, dolar/TL'de nispeten dar bir bantta hareket sürüyor.

Bu sabah saat 0851'de 5.7905/5.8050 düzeyinde olan dolar/TL TRYTOM=D3 5.7530 düzeyine kadar geriledikten sonra saat 1635'te 5.7750/5.7775 düzeyinde bulunuyor.

Bu sabah 6.1838/6.1996 düzeyinde olan sepet bazında TL birebir saatte 6.1667/6.1696, bu sabah 6.5833/6.5959 düzeyinde olan euro/TL ise birebir saatte 6.5628/6.5648 düzeyinde.

“Piyasanın biraz düzgün olma isteği var” diyen bir bankacı, “Beş yıllık CDS'ler geriledi. Piyasa S400 konusunun çözüleceğini düşünüyor ya da Türkiye'ye çok ziyan vermeyecek yaptırımların geleceği fikrinde. TL lehine olumlu bir fiyatlama isteği var” dedi.

İki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planları nedeniyle aylardır uyuşmazlık yaşıyor.

Türkiye, Rusya'dan askeri ekipman alması halinde CAATSA ismi verilen 2017 tarihli kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalabilecek, Türk savunma sanayi şirketlerine de yaptırım gündemde.

Öte yandan Ankara'nın 2016 darbe teşebbüsünden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen cemaatiyle ilişkili olmakla suçlanan ve konut mahpusunda bulunan ABD konsolosluk çalışanı Nazmi Mete Cantürk dün hür bırakıldı.

Cantürk'ün yanı sıra iki ABD konsolosluk çalışanının davaları da devam ediyor. ve Çin ortasındaki ticaret savaşları da yakından izleniyor. Bu çerçevede G20 doruğunda iki ülke liderinin yapacağı görüşmeden çıkacak iletiler da takip ediliyor.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD ile Çin ortasındaki ticaret mutabakatının “yaklaşık yüzde 90 oranında” tamamlandığını belirtti. Lideri Donald Trump ise Çin Devlet Lideri Xi Jinping ile ticaret mutabakatına varamazsa, ek gümrük vergileri getireceğini belirtti. Lideri Jerome Powell dün yaptığı açıklamada ABD'nin yükselttiği gümrük vergileri ve Washington'un ticaret yaptığı en önemli ülkelerle ortasındaki tansiyon kaynaklı belirsizlik ile yükselemeyen enflasyonun faiz indirimi gerektirip gerektirmediği sorusuna yanıt bulmaya çalıştığını söylemişti.

St Louis Fed Lideri James Bullard ise ABD iktisadının Temmuz ayında 50 baz puan faiz indirimi gerektirecek kadar güç durumda olmadığını söyledi.

Tahvil piyasasında ise seçim öncesi son süreçte %19.92 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi dün spot kapanışta ortalama %19.52, valörde saat 1739'da son süreçte %19.49 düzeyindeydi.

Seçim öncesi son süreci %16.43 düzeyinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama %16.70, valörde saat 1739'da son süreçte %16.40 düzeyindeydi.

SİYASET GÜNDEMDE KALMAYA DEVAM EDECEK

İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin tamamlanmasıyla değerli bir siyasi riskin geride bırakılmasına rağmen piyasalarda önümüzdeki periyotta siyasi gündemin nasıl şekilleneceği, İstanbul seçimlerinin AKP başta olmak üzere siyasete nasıl bir değişiklik getireceği yakından takip ediliyor.

Reuters'da dün yayınlanan bir haberde kimi partililere nazaran, İstanbul seçiminde ağır bir mağlubiyete uğrayan AKP'de, seçim sonucundan çıkan bu iletiye nazaran adım atılması gerekiyor.

Partili yetkililer, gelinen hasarı onarmak için değişimin artık kaçınılmaz olduğunu, kabine ve parti idaresinde değişiklik yapılabileceğini belirtiyor. çerçevede iktisat idaresinin nasıl şekilleneceği değerli olacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise dün yaptığı açıklamada kabine revizyonunun gerektiğinde yapılabileceğini lakin dışarıdan dayatma ile kabine değişiminin olmayacağını söyledi.

Başa dön tuşu