Çin, Facebook’un Kripto Parası Libra’dan Korktuğu için Kendi Kripto Parasını Geliştiriyor!

Facebook’un geçen ay kendi kripto para ünitesi Libra’yı duyurmasından sonra birçok ülke kripto paralara karşı olan görüşünü değiştirmeye, farklı görüşler beyan etmeye başladı. Rusya ve Çin de dahil olmak üzere birçok ülke ABD’nin teknoloji ve internet devlerinin artan baskınlığı karşısında kaygılarını lisana getiriyorlar.

Buna rağmen Zuckerberg’in kripto parası kripto topluluğu için rastgele bir tehdit oluşturmuyor. Zira birkaç milyarder ve birkaç teknoloji devinin pençesinde merkezi olarak denetim edilen bir stablecoin Bitcoin kavramı için gerçek bir tehdit değil.

Facebook’un şu anda yasaklı olduğu Çin ise diğer türlü düşünüyor. Bu hafta ülkenin Merkez Bankası, Libra’nın Çin sonları ötesi ödelemeri, para siyaseti ve hatta finansal egemenlik için bir tehdit oluşturabileceğinden kendi kripto para ünitesini geliştirme konusunda araştırmalar yaptıklarını açıkladı.

PBOC’nin araştırma ofisi müdürü Wang Xin, “Libra’nın ödemeler için yaygın olarak kullanılması durumunda bilhassa hudut ötesi ödemelerde para üzere çalılabilir ve buna bağlı olarak para siyaseti, finansal istikrar ve milletlerarası para sistemi üzerinde bütün bir tesire sahip olabilir mi? Özünde bir işveren olacak; ABD doları ve ABD. Öyleyse, bir dizi ekonomik, finansal ve hatta memleketler arası politik sonuca neden olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Xin, Çin Merkez Bankası’nın 2017’nin sonunda yasakladığı Bitcoin ve öteki kripto tehditlerine karşı koyma gayretinin yanısıra 2014 yılından bu yana kripto para üzerinde çalışan birinci ülke olduğunu argüman etti.

Çin’in toplumsal medya platformu WeChat, 1.1 milyar kullanıcısıyla Facebook’un yarısı kadar bir kullanıcı kitlesine sahip. WeChat aslında bir ödeme sistemine sahip fakat Libra üzere büsbütün merkezi ve yalnızca Yuan’da ve Çin banka hesaplarında kullanılabiliyor. Tecent, WeChat Pay’i 2013 yılında kullanıma sundu ve şu anda 900 milyondan fazla kullanıcısı var. Alibaba’nın Alipay’ı şirketin en büyük rakibi lakin kümenin mali kolu Ant Financial, Forbes’e nazaran dünyanın en büyük özel fintech şirketi.

Pekin İdaresi, artan kripto aksisi duruşu ile WeChat’a Mayıs ayında kripto para ödemelerini yasaklanması konusunda baskı yaptı. Bununla birlikte, WeChat Hisse, Çinli düzenleyicilerle kendi ödeme lisanslarına sahip ve Facebook’un Çin’de ve hakimiyet gösterdiği öteki ülkelerde de birebir şeyi yapması mümkün değil. Buna karşın Çin, Libra’dan korkuyor.

Sonuç olarak, ortaya çıkan Libra kavramının sırf Çin için değil, kendilerini dolar ve ABD teknoloji monopollerinden uzak tutmak isteyen öteki ülkeler için bir tehdit oluşturduğu açıkça görülüyor.

Haber İçeriği: Çin, Facebook’un Kripto Parası Libra’dan Korktuğu için Kendi Kripto Parasını Geliştiriyor!

Başa dön tuşu