Dolar Endeksi Teknikte Düşüş Alarmı Veriyor: Death Cross Gerçekleşti

ABD Dolar Endeksi, Eylül ayında 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra aşağı yönlü bir hareket içerisinde devam ediyor. Bu düşüş ile beraber endeks teknik göstergelerde yeni bir sinyal veriyor. Dolar endeksinde 2020’den bu yana ilk kez günlük tabloda Death Cross gerçekleşti.

Teknik analizde belirli bir varlığın veya döviz çiftinin fiyatının 50 günlük hareketli ortalaması 200 günlük hareketli ortalamanın altına düştüğünde, bu durum Death Cross olarak tanımlanır.

DXY günlük grafik
Kaynak: TradingView

Bu durum teknik analistler tarafından, belirli bir varlığın veya para biriminin daha da aşağıya yönelebileceğinin bir işareti olarak kabul edilir. Yine de tarihsel olarak bu kesişimler her zaman düşüş sinyali olarak çalışmamıştır.

DXY, Eylül’den Bu Yana Düşüyor

Son veriler itibarıyla endeks 103.1 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksi Eylül ayında 114 puanın üzerini test etmişti. Dün ise Haziran 2021’den bu yana en düşük seviye görüldü. Endeksteki Death Cross görünümü FactSet verilerine göre dolar endeksi bu modelin ortaya çıktığını en son Temmuz 2020’nin başlarında gerçekleşti.

Son aylarda doların zayıflamasına birçok faktör katkıda bulundu. Bunların başında euro için gelişen görünüm oldu. Avrupa Merkez Bankası’ndan daha sıkı para politikası beklentisi, ABD ile Avrupa arasındaki faiz oranı farkının daralmaya devam edebileceğine dair beklentileri artırdı ve bu da euroyu desteklemeye yardımcı oldu.

Düşen enerji fiyatları da enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı oldu ve euro bölgesinin ticaret hadlerinin iyileştirilmesinde rol oynadı. Bu da para birimleri üzerindeki hareketlerde etkili oldu.

ABD’de enflasyonun geçen yılın Haziran ayından bu yana aşağı yönde hareket etmesi, FED’in daha güvercin bir hareket etme beklentilerini beraberinde getirdi. Tüm bu gelişmeler bir araya geldiğinde dolar endeksi Eylül 2021’den bu yana kayıplarını artırdı.

Yarın ABD’de Aralık ayı enflasyon verisi açıklanacak ve doların hareketinde belirleyici olabilir. Beklenti enflasyonun yıllık bazda yüzde 6,5 olarak gerçekleşeceği yönünde.

Başa dön tuşu