Euro/Dolar: ABD TÜFE raporu sonrası başlayan ralli devam edecek mi?

Investing.com – Dün öğlenden sonra açıklanan ABD TÜFE verisinin akabinde euro/dolar paritesinde yaşanan yükseliş gece saatlerinde de devam etti ve bilginin açıklanmasından evvel 1,0760 dolar düzeyinde seyreden euro, TSİ 03:00 civarında 1,0868 dolar düzeyine ulaştı. Bu, en Nisan 2022’de görülen bir düzey.

ABD’de dün açıklanan enflasyon sayıları hafif bir olumlu sürpriz yapmıştı. Yıllık datalarda, ABD Aralık ayı TÜFE’si Kasım ayındaki %+7,1’e kıyasla %+6,5’e gerilerken, Çekirdek TÜFE (gıda ve güç hariç) beklentiere uygun formda, bir evvelki ayki %+6’nın akabinde %+5,7 olarak gerçekleşti.

ABD enflasyonundaki hafif olumlu sürpriz euro/doları güçlendirdi

Diğer yandan, aylık TÜFE %0 beklentiye ve bir evvelki %+0,1’e kıyasla %-0,1 düşerek aylık enflasyonda bir yılı aşkın müddettir birinci düşüşü kaydetti. Lakin aylık Çekirdek TÜFE ise bir evvelki aya kıyasla artarak %+0,3 ile beklentilere uygun geldi.

Veriler genel olarak beklentilere çok yakındı, lakin yıllık enflasyondaki düşüşün teyit edilmesi ve aylık enflasyondaki hafif olumlu sürpriz, piyasa optimistliğini artırmaya yetti ve EUR/USD paritesine yarar sağladı.

Enflasyon ne kadar yavaşlarsa, Fed’in faiz oranlarını daha fazla artırmasına da o kadar az gereksinim duyulacak. Münasebetiyle, Investing.com Fed Faiz Görüntüleme Aracı’nın da gösterdiği üzere, Fed’in faiz artırımına ait beklentiler sayılar karşısında geriledi. Bu durum doları ağır bir biçimde etkiledi ve bu da mekanik olarak euroya yarar sağlayarak dolar karşısında son 8 ayın en yüksek düzeyine ulaşmasına yardımcı oldu.

EUR/USD Cuma günü ağır bir programla karşı karşıya

Haftanın son süreç gününde, ekonomik takvim euro/doları potansiyel olarak etkileyebilecek istatistiklerle dolu. Sabah saatlerinde Fransa ve İspanya’dan enflasyon sayılarının yanı sıra Kasım ayına ait Euro Bölgesi sanayi üretimi ve ticaret istikrarı bekleniyor.

Öğleden sonra ABD’de euro/dolar yatırımcıları Harker’ın konuşmasını (Fed), İthalat-İhracat fiyat endeksini ve Michigan Üniversitesi tüketici inanç endeksini takip edecek.

Yani bu Cuma EUR/USD için tekrar ağır bir gün olabilir.

>> Ekonomik takvimimizde EUR/USD için tüm değerli istatistiklerin sonuçlarını gerçek vakitli olarak inceleyin

Dikkat edilmesi gereken teknik seviyeler

Grafik perspektifinden bakıldığında, bu hafta içinde Aralık ortası tepelerinin üzerine kırılma ve dün 1,08’in üzerine geri tırmanış euro/dolar kurunun yükseliş profilini güçlü bir formda pekiştirdi.

Şimdi, 1,09 ruhsal eşiği bir sonraki potansiyel maksat olacaktır. Bunun akabinde, euro/dolar süratle 1,10 düzeyini hedefleyebilir. Scotiabank’a nazaran, aşağı istikamette 1,08 birinci potansiyel takviye. Akabinde 1,07 düzeyi geliyor ki bu düzeyin altında döviz çiftinin olumlu trendi zorlanmaya başlar.

Bankanın döviz piyasası analistleri dün yayımladıkları bir notta, “Bununla birlikte, kısa vadeli bir perspektiften bakıldığında sağlam bir boğa ortamını geçersiz kılmak için euronun 1,07’nin epey altına inmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Başa dön tuşu