Forex – Dolar, Piyasalar Fed’in Faiz İndirimi Savlarını Düşürdükçe, Yükseldi

Investing.com – ABD doları Çarşamba günü yükselerek, üç ayın düşük düzeylerinden uzaklaştı. Fed’in gelecek ay agresif bir faiz indirimi yapacağına ait beklentiler düşse de, nakdî gevşeme umutları ile dövizdeki artışlar hudutlu kaldı.

St. Louis Fed Lideri James Bullard’ın Salı günü yaptığı açıklamada bu türlü bir atılımın “abartılı olacağını” söylemesinin akabinde, Fed’in Temmuz toplantısında yüzde yarım faiz indirimi yapacağına ait beklentiler azaldı.

Ayrıca Fed Lideri Jerome Powell, merkez bankasının “kısa vadeli siyasi baskılardan izole” olduğunu söyleyerek, ABD Lideri Donald Trump’ın büyük faiz indirimi talebini püskürttü.

Değerlendirmeler agresif gevşeme beklentilerini yatıştırdı lakin yatırımcılar gelecek ay toplantısında tekrar de çeyrek puanlık bir indirim bekliyor.

Amerikan Doları’nın başka 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksi, Salı günü ulaştığı üç ayın düşük düzeyi 95,36’dan yükselerek 95,75 puana ulaştı.

Dolar yen karşısında yükseldi, lakin ABD ve İran ortasında yükselen tansiyonun inançlı liman dövizlerine olan talebi desteklemesiyle beş ayın düşük düzeylerine yakın kaldı.

Bununla birlikte, ilginin Trump ve Çinli Lider Xi Jinping ortasındaki toplantıya kaymasıyla ticaret zayıf olacak üzere görünüyor, fakat dünyanın en büyük iki iktisadı ortasındaki çekişmenin sonlanmasını sağlayacak bir atılım beklentileri düşük.

IG Securities’de kıdemli döviz stratejisti Junichi Ishikawa, “doların artışı, bilhassa yen karşısında ağır ilerliyor,” dedi.

“Powell çok beklentilerin düşmesiyle ilgili kaygılı, lakin Hazine randımanları açıkça düşüş istikametinde ve ABD iktisat dataları harika gözükmüyor. Temmuz ayı faiz indirimi son karar.”

ABD dövizi Salı günü, Ocak ayından beri gördüğü en düşük düzey olan 106,79’a düştükten sonra %0,2 artışla 107,38 yen düzeyine yükseldi.

Euro Salı günü gördüğü üç ayın yüksek düzeyi 1,141 puandan hafif düşüş yaşadıktan sonra, 1,1356 düzeyinde pek değişmedi.

İngiltere Bankası’nın Çarşamba günü yayınlanacak olan ve yakından takip edilen çeyrek devirlik enflasyon kestirimleri öncesinde, sterlin %0,2 kayıpla 1,2669 oldu.

BoE İngiltere’nin AB’den anlaşmasız bir çıkışı engellediği sürece faizleri kademeli bir halde artıracağını söyledi.

Bununla birlikte, AB aykırısı Boris Johnson’ın Britanya’nın sonraki başbakanı olacağına ve anlaşmasız bir Brexit ihtimalinin artmasına ait telaşlarla, sterlin dirençli olmayı sürdürüyor.

— Bu haberde Reuters’ın katkısı bulunmaktadır.

Başa dön tuşu