Forex – Sterlin Düşük, Zayıf Perakende Satışlar GSYH’de Düşüşe İşaret Ediyor

Investing.com – İktisadın daralmaya başladığına yönelik işaretler ve devam eden Brexit dramı nedeniyle durumun kısa vadede daha da berbata gideceğine dair dehşetler ortasında, sterlin Salı günü erken ticarette kayıp yaşadı.

İngiliz Perakendecilik Konsorsiyumu benzeri perakende satışların Haziran ayında bir yıl öncesine nazaran %1,6 düşüş yaşadığını raporladı. 12 ay boyunca ortalama satışların %0,1 düşüş ile 2012’den bu yana görülen en makus performansı sergilediğini ekledi.

EY ITEM kulübü kıdemli ekonomisti Howard Archer Twitter aracılığı ile yaptığı açıklamada, İngiltere tüketici harcamasının ikinci çeyrekte “önemli derecede daha zayıf” olduğunu söyledi. “Rakamlar çeyreklik bazda GSYH’nin %0,2 daralmış olabileceğine olan inancımızı destekliyor.”

Rakamlar, hem Brexit ile ilgili belirsizlikler nedeniyle yatırımda görülen genel bir düşüşü hem de 29 Mart olan Brexit’in son tarihinin ertelenmesinden sonra acil durum stok yapısının gevşemesini yansıtan son derece zayıf olan satın alma müdürleri endeksi silsilesini ve Brexit’in çabucak akabinde olması beklenen çok üretimi engellemek için pek çok araba fabrikasının yıllık bakım devrine geçmesi gerçeğini takip ediyor.

Sterlin 1,2485 dolar ile altı ayın düşük düzeyi yakınında oldu. Ayrıyeten sterlin Euro karşısında %0,3 kayıpla, 1,1135’e geriledi.

Muhafazakar Parti’nin bir sonraki önderi (otomatikman sonraki başbakan) için yapılan seçim de sterlini tartıyor. Her iki aday da, Brexit’e ülkenin çoğunluğundan daha fazla kendini adamış bir parti üyeliğini kazanmak için Ekim ayında İngiltere’yi geçiş muahedesi olmaksızın AB’den çıkarmaya niyetli olduklarından bahsediyor. İki aday olan Boris Johnson ve Jeremy Hunt ortasında televizyondan yayınlanacak son çekişme bu akşam olacak.

Diğer dövizler karşısında dolar, iş raporu sonrasında hafif artışlar yaşamaya devam etse de, yatırımcılar, Fed Lideri Jerome Powell’ın Perşembe günü Kongre’ye vereceği tabir öncesinde büyük tezler koymaya gönülsüz oldu.

Powell ayrıyeten bir Fed etkinliğinde banka gerilim testleri üzerine açılış konuşması yapacak. Bu konuşma, geçen haftaki güçlü iş raporunun faiz oranı gidişatına olan tesirine dair görüşlerini yansıtabilir.

Amerikan Doları’nın öteki 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksi vadeli süreçleri, büyük oranda sterlinde görülen zayıflık sayesinde yaklaşık üç haftanın yükseğini gördü. Pazartesi gününden %0,1 artışla 97,082 puandan süreç gördü.

Başa dön tuşu