Investing.com – 2019’un en yüksek düzeyini 10 Ocak’ta 1,1570 ile gören EUR/USD Şubat ayı itibariyle düşüşünü hızlandırdı ve aylık bazda Şubat-Mart-Nisan ve Mayıs aylarını kayıpla geçirdi. Yılın birinci yarısındaki en düşük seviyeyi 1,1110 ile 23 Mayıs’ta gören parite, Haziran ayını yükselişle tamamladı.
Paritede yılın birinci yarısında düşüşe neden olan dolar taraflı nedenlerin başında artan ticaret savaşlarının dolar ve tahvilleri yükseltmesi, başka kıymetli ekonomilerdeki daralmaya rağmen ABD bilgilerinin olumlu gelmeye devam etmesi ve Fed’in faiz politikasında genişlemeci adımlara başlamaması tesirli oldu.
Euro taraflı gelişmelerde ise, bölge risklerinin artması, enflasyonun zayıflaması, Almanya ve Fransa başta olmak üzere PMI bilgilerindeki gerilemenin hızlanması tesirli olurken brexit meçhullüğü de euro tarafındaki baskıyı destekledi.
Merkez bankalarının durumuna baktığımızda;
ECB tarafında Aralık’ta biten varlık alımlarına devam kararı alındı ve faizin 2020 ortasına kadar değiştirilmeyeceği belirtildi.
Fed kanadında ise bu yıl için faiz artışı planları durduruldu ve komite enflasyonun amaç altında kalıcılık sinyali vermesi durumunda faiz indirimine gidebileceğini belirtti.
Son durum olarak iki değerli merkez bankası da genişlemeci siyaset hazırlığındalar, ECB bunun birinci adımlarını atarken Fed tarafında ise Temmuz beklentileri yüksek.
Haziran ayı içinde 1,14 denemesi yapan parite, dolar tarafındaki talebin sürmesi ile tekrar 1,1250 takviyesi altına geriledi. Paritede bu dayanak altında 1,1170 kıymetli düzey olarak izlenirken 1,1320 ise direnç olarak izleniyor.
Bu hafta ABD’den gelecek TÜFE verisi, FOMC tutanakları ve Fed Lideri Powell’ın yarı yıl sunumu en değerli gelişmeler olarak izlenecek. Tarım dışı istihdam sonrası Powell’ın sunumda iktisada dair açıklamalarının faiz indiriminin oranında fikir vermesi bekleniyor.