Kripto paralar haftanın ikinci yarısına neden düşüşle başladı?

Investing.com – Kripto para piyasalarında yılın başından bu yana devam eden olumlu seyir, bu hafta yavaşlarken dün piyasaların genel olarak satıcılı hareket ettiğini gördük. 

Dün gün uzunluğu yatay hareket eden borsalar, ABD süreç saatlerine girildiğinde ABD Adalet Bakanlığı’nın kripto dalında memleketler arası bir kabahat şebekesinin bir modülünü oluşturan Çin merkezli Rus kripto borsasına yönelik hareketi piyasalarda tedirginliği körükledi. Bunun yanında birkaç faktör daha kripto paralarda satış getirdi.

ABD kanadındaki aksilikler geri çekilmeyi tetikledi 

ABD DOJ’un aldığı aksiyonunun birtakım kripto şirketlerine de sıçrayabileceği tasası piyasayı huzursuz ederken pay piyasalarındaki satıcılı süreçler, kripto piyasalarına da yansıdı. Bunun yanında Dün ABD eyalet merkez bankalarının faiz siyasetine ait şahin açıklamaları, olumsuz oluşturacak öbür bir faktör olarak görüldü. Ayrıyeten dün ABD’de açıklanan datalar ortasında perakende satışların, beklentilerin altında gelmesi, son açıklanan ABD TÜFE verisinin olumlu tesirlerini bir nebze sildi.

Genesis’in iflas söylentileri piyasaları huzursuz etti

Kripto piyasalarını olumsuz etkilediği düşünülen başka bir gelişme ise Genesis’in iflas hazırlığında olduğu haberleriydi. Kripto sanayisinin büyük şirketlerinden biri olan Genesis’te aylardır süren krizde sona gelindiği kanısı ve muhtemel iflası sonrası krizin bulaşma tesirinin hızlanacağı niyeti, kripto yatırımcılarını korkutuyor. Çünkü Genesis, DCG’nin büyük bir iştiraki ve şirketin likidite krizine girmesi, ana şirketi de güç duruma düşürmüş durumda. 

DCG, son olarak 3 ayda bir yaptığı temettü ödemelerini durdurduğunu açıkladı. Ayrıyeten şirketin nakit bulma eforlarına bağlı olarak kripto medya şirketi Coindesk’in satışı da gündemde. Bunun haricinde DCG’nin öbür bir iştiraki ve piyasanın en büyük Bitcoin fonunu portföyünde bulunduran Grayscale’in de krizden etkilenme durumu da bir kaygı kaynağı olarak duruyor.

Bitcoin ve Ethereum kısa vadeli takviyelerini test etti

Bir kadro olumsuz gelişmelere bağlı olarak piyasaya hakim olan kripto para üniteleri Bitcoin ve Ethereum, dün sırasıyla %2 ve %3,5 oranında düşüşler kaydetti. Bitcoin, dün 21.600 dolara kadar yükseliş gördükten sonra olumsuz gelişmelerinin tesiriyle 20.400 dolara kadar geriledi ve bugün bir ölçü toparlanmayla 20.800 dolar bandına hareket etti. Ethereum, 1.600 dolara kadar yükseldikten sonra gelen satışlar 1.500 dolar sonuna kadar geriledi. Alt bölgeden gelen taleple ise günün birinci saatlerinde 1.550 dolar yanlışsız hareket ediyor. Birinci 10 kripto parada ise ADA, DOGE ve MATIC, %5’in üzerinde kayıplar kaydederek  genel satışlardan daha sert etkilendi.

Bazı piyasa iştirakçileri, son olumsuz gelişmelerinin risk iştahını azaltacak nitelikte olduğuna inanırken düşüş trendinin devam edebileceği istikametinde yorumlarda bulundu.

Yazar: Günay Caymaz

Başa dön tuşu