Maden Havuzu AntPool’un Hatası 12.5 BTC’ye Maloldu!

Madencilik havuzu AntPool, 584.802 blok yüksekliğinde geçersiz bir blok çıkardı ve bunun sonucunda 12.5 BTC’lik blok mükafatını kaybetti. Ödül kaybı yanlışlı bir sürecinin sonucunda meydana geldi ve bu ödül kaybı 10 Temmuz’da Bitrefill’in geliştiricisi Justin Camarena tarafından farkedildi.

Hatalı süreç sonucu AntPool yalnızca 146.000 dolarlık blok mükafatını kaybetmekle kalmadı, tıpkı vakitte emek ispatı (PoW) hesaplama sürecine de boşuna kaynak harcamış oldu.

Bir madencinin blok mükafatını alabilmesi için mevcut zincire muvaffakiyetle blok eklemesi gerekiyor. Madenci, yapılan süreçleri biriktiren ve bunları bloklar halinde organize eden bir node’dur. Yapılan her süreçte, madenci node’ları bu süreci alıp doğruladıktan sonra hafıza havuzuna ekler ve bunları çoklu süreç blokları olarak birleştirmeye başlar. Bir bloğun kazım sürecinde birinci adım hafıza havuzundaki her bir sürecin hashlenmesidir.

Sürece başlamadan evvel, madenci node, kendisine madencilik mükafatını göndereceği bir süreç ekler. Coinbase olarak isimlendirilen bu süreç birebir vakitte Bitcoin’in yoktan var edildiği, birden fazla vakit da yeni blokta yapılan birinci süreçtir.

12.5 BTC’lik ödül talebinde bulunabilmek için ise coinbase sürecinin yapılması gerekmektedir. Ağ bloğu kabul ettiğinde madenci coinbase sürecini gerçekleştirmeye başlar, fakat bu süreçlerin kıymet karşılığı Bitcoin ağı tarafından belirlenen 12.5 BTC’ye eşit olmalıdır. Bu noktada AntPool maden havuzu yanılgılı blok çıkarmış ve 12.5 BTC’lik blok ödül yerine 13.26 BTC’lik bir ödül talep etmişti. Eşitsizlik yaşanmasının akabinde en düzgün sekiz madenci node’u bloğu geçersiz olara tanımladı ve fikir birliği sağlanarak ağ tarafından reddedildi.

Bitcoin ağında vakit zaman bu üzere durumlarla karşılaşılabilmektedir. Bazen iki madenci geçerli bir bloğu tıpkı anda yayınlar ve ağ rakip iki blokla karşı karşıya kalır. Madenciler ellerine birinci ulaşan blok üzerinden bir sonraki bloğu hafriyata devam ederler. İki blok ortasındaki bu rekabet bir sonraki blok kazılana kadar devam eder, hangi blok üzerinden bir sonrakine geçildiğine nazaran kazanan belirli olur. Boşa çıkan bloğa bayat blok ya da yetim blok (orphan block) ismi verilir. Bu bloğun madencileri, kazanan bloğun zincirine dönerek hafriyata devam eder.

Maden Havuzu Nedir? Blok mükafatı geçerli bir hashi bulan birinci madenciye verilse de, geçerli bir hash bulma mümkünlüğü ağın toplam hafriyat gücüyle yanlışsız orantılıdır. Düşük yüzdeli bir hafriyat gücüne sahip madencilerin kendi başlarına bir sonraki bloğu bulma talihleri epey düşüktür. Bu sorunu çözmek için madencilik havuzları yaratılmıştır. Havuzlarda sürece güçlerini bir ağda paylaşan madencilerin kaynakları bir ortaya getirilir ve mükafatlar bir blok bulma muhtemelliğine yönelik yaptıkları katkı hissesiyle orantılı olarak havuzdaki herkesle eşit ölçüde paylaşılır.

Haber İçeriği: Maden Havuzu AntPool’un Yanlışı 12.5 BTC’ye Maloldu!

Başa dön tuşu