Yeni yılda En düşük emekli maaşı 10 bin lira olacak!

Ocak ayında TÜİK tarafından açıklanacak Aralık ayı enflasyon oranları, emekli aylıklarına yansıyacak zamları belirleyecek. 

Bu zamlar, yaklaşık 16 milyon emekliyi doğrudan etkileyecek ve emekli aylıkları 6 aylık enflasyon farkı oranında artacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına dair açıkladığı enflasyon rakamlarıyla birlikte, emekli ve memurların zam oranlarını aşağı yukarı belirlenmiş oldu.

Ekimde aylık bazda yüzde 3,43 ve yıllık bazda yüzde 61,36 olarak gerçekleşen enflasyon, 4 aylık dönemde ise yüzde 29,40 olarak kaydedildi. Bu rakamlar doğrultusunda refah payı hariç, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları yüzde 29,40, enflasyon farkı dahil memur maaşları ise yüzde 40,39 oranında zam alacak.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARINA YÜZDE 52,19 ORANINDA ZAM!

Ayrıca, Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentilerine göre, en düşük tahmin olan yüzde 65 gerçekleşirse, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 37,76, memur ve emekli memur maaşlarına yüzde 49,45 oranında artış olması bekleniyor. Ancak, en yüksek tahmin olan yüzde 68’in gerçekleşmesi durumunda SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıkları yüzde 40,28, memur ve emekli memur maaşlarına ise yüzde 52,19 oranında zam alabilecek.

Kasım ve Aralık aylarındaki enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, emekli ve memurların 6 aylık enflasyon farkları da netlik kazanacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR ARTAR?

Emekli Kök Maaşı 10 Bin Liraya Çıkarılacak Mı?

Emekli Kök Maaşı 10 Bin Liraya Çıkarılacak Mı?

SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları, yılda iki kez gerçekleşen artış oranlarına tabi tutuluyor. Ocak ayında, 2023’ün ikinci altı aylık enflasyon oranına bağlı olarak SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları yükselecek. Merkez Bankası’nın ikinci altı aylık dönem için tahmin ettiği yüzde 37,76’lık enflasyon oranının gerçekleşmesi durumunda, en düşük kök ücret olan 5 bin 500 lira, 7 bin 500 lirayı aşacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Emeklilerimizi daha da rahatlatacak çözümleri geliştirdik, çok yakında uygulayacağız” şeklindeki açıklamalarının ardından, emekli aylıklarında yeni bir düzenleme yapılması bekleniyor. Bu çerçevede, 6 aylık enflasyon oranının üzerinde bir artış yapılması öngörülüyor. Bu düzenlemeyle birlikte en düşük emekli aylıklarının 10 bin lirayı aşması bekleniyor.

Başa dön tuşu