YENİLEME 1-BONO&FX-PPK’ya odaklanan piyasada sakin seyir sürüyor

(Seviyeler güncellendi)

İSTANBUL, 18 Temmuz (Reuters) – S-400 teslimatının başlamasının akabinde ABD beklendiği üzere Türkiye'yi F-35 savaş uçağı programından çıkaracağını açıklarken, PPK toplantısına odaklanan piyasada dolar/TL'de sakin seyir sürüyor.

Analistler kısa vadede piyasa için en değerli riskin TCMB'den beklenen faizi indiriminin ölçüsüne yönelik belirsizlik olduğuna dikkat çekerken, yabancı yatırımcıların artık fazla süreç yapmaması ve son periyotta ağır alım yapan yerli kişisel yatırımcının dolar talebinin azalmasının, Fed'den faiz indirim beklentisinin global risk iştahını desteklediği bir ortamda kurda fiyatlamaların sonlu kalmasına neden olduğunu belirtiyor.

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı ve NATO'nun savunma sistemiyle uyumlu olmadığı ve F-35'in güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle ABD'nin karşı çıktığı S-400 füze sistemine ilişkin modüllerin Cuma günü prestijiyle Türkiye'ye gelmeye başlamasının akabinde ABD'nin bu adımı bekleniyordu.

Öte yandan Pentagon'da savunma siyasetlerinden sorumlu müsteşar yardımcısı David Trachtenberg gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Türkiye'yle olan bağlantılarına hâlâ paha verdiğini söyleyerek, “Stratejik paydaşlığımız devam ediyor lakin dediğim üzere bu, makul bir aksiyona makul bir tepki” dedi. Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, ABD'den gelen açıklamayı TL varlıklar için “pozitif” olarak nitelendirerek, “Önümüzdeki devirde ABD'den CAATSA yaptırımları uygulanacağına kesin gözüyle bakılıyor lakin Pentagon'dan çok daha sert bir açıklama yapılabilirdi. Meğer olumlu bir lisan kullanılarak, ilgilerin devam edeceği ve açıkça Türkiye'nin Rusya'ya daha da yakınlaşmasına müsaade verilmeyeceği belirtiliyor. Bunu olumlu gördüm” dedi ve şöyle devam etti:

“Açıklamalar iki ülke ortasında savunma dalında işbirliğinin devam edeceğini ve NATO üyeliğine yönelik bir tehlikenin bulunmadığını göstermesi açısından kritik. Öteki taraftan yaptırım uygulanması halinde Trump'ın Osaka açıklamaları sonrası en hafif beş adedini seçmesini bekliyorum. Temerrüt risk primimiz Cuma gününden 35 baz puan güzelleşiyor ve herkes olumlu. Bu noktada beni rahatsız edecek tek şey TCMB'nin 400 baz puanın üzerinde faiz indirimi yapması olur. Piyasa büsbütün PPK toplantısına odaklandı.”

Ökte, GOÜ endeksinde tarihi düşük tartıya gerilemiş Türkiye'de yabancı yatırımcıların risk alma iştahının düşük kaldığını ve ilginin Rusya, Polonya, Güney Afrika üzere EM piyasalarına yöneldiğini belirtti. Kurdaki sert yükseliş devrinde, dolar almış yerli yatırımcının da dövizde para kaybetmesine karşın beklediğini, dolar/euro bozarsa yalnızca altın almak için bu süreci yaptığını ve bu nedenle kurdaki hareketlerin sonlu kaldığını belirtiyor.

Yurtiçinde son günlerdeki haber akışı ve devam eden risklere karşın sakin bir havanın gözlendiği piyasada dolar/TL hafta başından bu yana 5.73-5.67 bandında aşağı taraflı bir seyir izliyor.

S-400 teslimatının başlamasıyla Cuma günü 5.7780 düzeyine kadar yükselen dolar/TL TRYTOM=D3 , hafta sonunda TCMB Lideri Murat Uysal'ın AA'ya yaptığı açıklamalar ve Fitch'in not indirimine karşın aşağı istikametli bir seyir izliyor. Dün 5.6840 düzeyinden kapanan dolar/TL, bu sabah saat 0856'da 5.6730/5.6780 düzeyinde bulunuyordu. Dolar/TL bugün 5.71 düzeyine yükseldikten sonra saat 1640'da 5.6915/5.6935 düzeyinde.

Bu sabah 6.0246/6.0302 düzeyinde olan sepet bazında TL birebir saatte 6.0367/6.0391, bu sabah 6.3780/6.4020 düzeyinde olan euro/TL ise 3.6775/6.3890 düzeyinde.

Fed'in Temmuz'da ve yılın kalanında faiz indirimi yapacağı beklentisi gelişmekte olan piyasalara olumlu yansırken, iç riskler nedeniyle TL misal para ünitelerinin gerisinde kalıyor.

Uysal'ın misyona gelmesinin çabucak akabinde geçen hafta Reuters'ın yaptığı ankete nazaran Çetinkaya'nın vazifeden alınarak faizlerin düşürülmesine daha sıcak baktığı belirtilen Uysal'ın getirilmesinin akabinde bu ay faiz indirimlerine başlaması beklenen TCMB'den indirim beklentisi lider değişimi öncesine nazaran 100 baz puan artarak 200 baz puana yükseldi. piyasasında Cuma günü spot kapanışta %18.92, valörde son süreçte %18.97 düzeyinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta %18.76, valörde son süreçte %18.83 düzeyindeydi. Bugün ise spot kapanışta %17.82 seviyesindeydi

Cuma günü spot kapanışta %17.22, valörde son süreçte %17.06 düzeyinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta %17.43, valörde son süreçte %16.80 düzeyindeydi. Bugün ise spot kapanışta %16.65 düzeyindeydi.

Başa dön tuşu