17.000 doları geçen Bitcoin, 2024’e doğru güçlenmeye başlayabilir

Investing.com – Pazartesi günü Bitcoin fiyatları, Aralık ortasından bu yana birinci sefer 17.000 doları aşarak Fed’in, bu yıl şahin tavrını yumuşatacağına dair artan beklentiler üzerine yatırımcıların alana girmesiyle, genel kripto para piyasalarındaki karlara öncülük etti.

Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam bilgilerinin, ABD istihdam piyasasının soğuduğunu göstermesinin akabinde dolardaki zayıflığın da tesiriyle dünyanın en büyük kripto parası %1,7 artışla 17.235,3 dolara yükseldi. Bu da Fed’e, faiz oranlarını süratli bir biçimde artırması için daha az alan bırakıyor.

Dünyanın 2 numaralı kripto para ünitesi Ethereum ise %4 yükselerek üç haftanın en yüksek düzeyine çıktı ve Aralık ortasından bu yana birinci defa 1.300 dolar düzeyini aştı.

Fed tarafından daha yavaş faiz artırımı beklentisi, kripto para piyasası için büyük bir rahatlama sağlıyor. Fed’in nakdî sıkılaştırma atağının, alanın yararlandığı iki yıllık ultra genişlemeci politikayı çözmesiyle, piyasanın 2022 yılında pahası oldukça düştü. Bedeldeki bu keskin düşüş, kripto piyasasının hâlâ tesirinde olduğu bir dizi yüksek profilin iflasını da tetikledi.

Bu hafta ayrıyeten Perşembe günü açıklanacak olan ABD enflasyon bilgilerine odaklanılacak. Fiyat baskılarının hafiflediğine dair işaretler, Fed’e şahin telaffuzunu azaltma konusunda daha fazla ivme kazandırabilir.

Ancak Bitcoin, daha az şahin bir Fed’den yarar sağlayacak olsa da kripto para ünitesi 2021’de ulaştığı yüksek düzeylerin çok altında süreç görüyor. Kripto para ünitesi, 2022 yılında %65 bedel kaybederek bedel saklama aracı, para ünitesi ve hatta enflasyondan korunma aracı olarak sunulan statüsüne tezat oluşturdu.

Değerdeki bu sert düşüş, 2022’de bir dizi yüksek profilli kripto iflası ile birleştiğinde, perakende yatırımcıların genel olarak kripto para ünitelerine karşı hissiyatını da azalttı.

Alan, 2022’de pahasının üçte ikisinden fazlasını kaybetti ve bu yılın birinci süreç haftasında bir atak yapma çabası verdi.

Yine de geçmiş döngüler, kripto paradaki boğa koşularının sırf kolay para siyaseti periyotlarında gerçekleştiğini göstermiştir. Fed’in bu yıl şahin tavrını yumuşatması ve bu yılın ilerleyen periyotlarında faiz artırım döngüsüne orta verme olasılığıyla birlikte kripto para 2024’e hakikat biraz güçlenebilir.

Ancak bu alanın perakende hissiyatına vurulan ağır darbeden ve düzenlemelerin potansiyel baskısından kurtulup kurtulamayacağını göreceğiz.

Yazar: Ambar Warrick

Başa dön tuşu