7 Altın Analistinden Çok Konuşulacak Tahminler: Haftaya… – Dovizhabercisi.com

Altın fiyatları, tarderların küresel merkez bankalarından gelen faiz artırım açıklamalarını sindirmesiyle bir önceki seanstaki keskin satışların ardından Cuma günü yatay seyretti. Ancak parlak metal, güçlü doların ortasında yedi yılda ilk haftalık düşüşüne hazırlanıyor.

“Altındaki son yükseliş kısa vadede bir miktar kar almayı tetikleyebilir”

Spot altın, Perşembe günü güçlenen dolar ve kâr alma ile tetiklenen satışlarda %2’lik düşüş gördü. Bunun ardından, basın zamanında %0,1 düşüşle 1.910,33 dolardan işlem görüyordu. ABD altın vadeli işlemleri ise %0,25 kayıpla 1.925,8 dolara geriledi. IG’de bir pazar analisti olan Yeap Jun Rong, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Altın fiyatlarının son üç ayda %20’den fazla muhteşem bir performans sergilemesiyle, daha yumuşak faiz artırımı bahisleri için bazı pozisyonlar zaten devreye girmiş olabilir. Ayrıca, son FOMC toplantısından çok ihtiyaç duyulan doğrulamayı bulmuş olabilir. Bu nedenle, yakın vadede bir miktar kar almayı tetikleyebilir. Ancak altın fiyatları için, satıcılar açısından daha büyük bir inanç, dip alıcıların bu hafta toplantıdan hemen önce adım attığı görülen 1.895 dolar seviyesinin altına bir kırılma olabilir.

Altın

“Altın fiyatı bu aralıkta hareket edebilir”

Dovizhabercisi.com’dan takip ettiğiniz üzere altın, ABD merkez bankasının faiz oranlarını daha yumuşak artıracağı beklentisiyle Kasım ayından bu yana yaklaşık 300 dolar kazandı. Çünkü daha düşük bir faiz ortamı getiri sağlamayan külçe tutmanın fırsat maliyetini azaltıyor. Fed’in 25 baz puanlık faiz artışının ardından hem ECB hem de BoE Perşembe günü beklendiği gibi faiz oranlarını 50 baz puan artırdı.

Küresel merkez bankaları şimdi, henüz söz verilmemiş olsa da bu yılın sonlarına doğru gündeme gelecek olan bir duraklama için hep birlikte zemin hazırlıyorlar. Marex metal analisti Edward Meir, altının önümüzdeki iki hafta içinde 1.870 ile 1.960 dolar arasında değişebileceğini söylüyor.

Altın fiyatındaki gerilemenin nedeni

Bu arada ABD dolar endeksi yükseldi ve altın fiyatlarını kontrol altında tuttu. High Ridge Futures metal trade direktörü David Meger, altın piyasasına yönelik temel desteğin güçlü olmaya devam etmesine rağmen, piyasadaki hafif gerilemenin Cuma günü açıklanacak aylık ABD istihdam verileri öncesinde bir miktar kâr almadan kaynaklandığını belirtiyor.

Kıymetli metal fiyatları bir gecede ve Perşembe günü erken saatlerde yüksek işlem gördü. Ancak altın, alıcılar ve satıcıların pozisyonlar için ‘jokey yapması’ ile bu kazançlarından vazgeçti. Bu arada, Libertas Wealth Management başkanı Adam Koos, hiç de öyle olmadığını söylüyor.

Altın

“Powell, bir Fed pivotuna açık kapı bıraktı”

Veriler, işsizlik maaşı için yeni başvurularda bulunan Amerikalıların sayısının geçen hafta dokuz ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi. Çünkü işgücü piyasası yüksek borçlanma maliyetlerine rağmen dirençli olmaya devam ediyor. Şimdi odak, Cuma günü açıklanacak olan Ocak ayı ABD tarım dışı istihdam raporuna kayıyor. Bu arada Jerome Powell, enflasyonun çok yüksek kalması nedeniyle daha fazla para politikası sıkılaştırması konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, enflasyonun düşürülmesine ilişkin ilerlemenin erken aşamalarda olduğunu kaydetti. Kitco Metals kıdemli analisti Jim Wyckoff bir notta, şu hususun altını çiziyor:

Powell, son FOMC basın toplantılarında olduğu kadar şahin değildi. Ayrıca, bir Fed ‘pivotuna’ er ya da geç açık kapı bıraktı.

Altın

“Altının bir noktada kâr almayla karşılaşacağı kesindi”

Çarşamba günü Federal Reserve, çeyrek puanlık bir artışı onayladı. Fed ayrıca, merkez bankası enflasyonla mücadelede bir nefes almadan önce sadece “birkaç artırımın” daha muhtemel olduğunun sinyalini verdi. Açıklamanın ardından düzenlenen basın toplantısında Fed Başkanı Jerome Powell, birçok piyasa katılımcısının beklediğinden daha güvercin görünen açıklamalar yaptı. Yine de, enflasyonun ne kadar hızlı düştüğünü görmeyi beklerken Fed’in ‘faizleri daha uzun süre yüksek tutması’ gerektiğini kaydetti. BullionVault araştırma direktörü Adrian Ash, şu yorumu yapıyor:

Powell’ın söylediği ve piyasaların duyduğu bir gecede çok farklı görünüyordu. Daha uzun süre daha yüksek tutulması, her şey eşitken, getirisiz altın üzerinde baskı oluşturur. Altın fiyatlarını da baskı altına alan, piyasanın öğleden sonra Londra külçe gösterge müzayedesinde ani geri çekilmesiydi. Bu da altın fiyatlarındaki Yeni Yıl artışının fiziksel talepten çok Comex ve Şangay spekülasyonlarından kaynaklandığını gösteriyor.

Analist, son kazanımlarından sonra altının bir noktada kâr almayla karşılaşacağının kesin olduğunu belirtiyor. Ash’e göre, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’nın da Perşembe günü faiz oranlarını artırmasıyla, bugün piyasanın kalan tekliflerin sağlam bir bacak daha yüksekte oturduğunu bulması için herhangi bir gün kadar iyi görünüyor.

“Olası bir senaryoda altın, gümüş ve baz metallerdeki oynaklık artacak”

Insignia Consultants’ın araştırma direktörü Chintan Karnani, ileriye bakıldığında, Fed’in ve her merkez bankasının ‘enflasyon ve büyümeyi her ay mikroskobik bir mercekle inceleyeceğini’ söylüyor. Bu bağlamda analist, şu açıklamayı yapıyor:

Daha yüksek enflasyona doğru potansiyel bir geri dönüş eğilimi, merkez bankalarının büyüme yerine enflasyonu seçmesine neden olacaktır. Yükselen faiz oranı trendleri, böyle bir senaryoda bir duraklama ile yeniden gündeme gelebilir. Traderlar, faiz oranlarındaki duraklamanın ardından gerekirse bir artışın gelebileceğini fark ettiklerinde, tahvil getirilerinde bir artışla birlikte değerli metallerde ve baz metallerde bir satış olacaktır. Bu olası senaryo sonucunda altın, gümüş ve baz metallerdeki oynaklık artacaktır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Dovizhabercisi.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Dovizhabercisi.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Dovizhabercisi.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Dovizhabercisi.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Dovizhabercisi.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Dovizhabercisi.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Dovizhabercisi.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Dovizhabercisi.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Dovizhabercisi.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Dovizhabercisi.com’u bağlamaz.

Uyarı: Dovizhabercisi.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Dovizhabercisi.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Dovizhabercisi.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Başa dön tuşu