7 haftanın zirvesine çıkan Dolar Endeksi günün 2. yarısında düşüş yaşıyor

Investing.com – New York Fed Başkanı’nın ABD iktisadını güçlendirmek için daha fazla faiz artışının olması gerektiği istikametindeki açıklamaları ve Fed Lider Yardımcısı’nın da destekleyen açıklamalarının akabinde komitenin ay sonundaki toplantıda 0,50 bp faiz indireceği beklentileri kuvvetlendi. Bu gelişmelerle DXY Perşembe günü 96,68 düzeyine geriledi. Cuma günü NY Fed tarafından Williams’ın açıklamalarının akademik olarak kıymetlendirilmesi gerektiği, mevcut süreç için süratli faiz indirimine dair olmadığı tarafındaki açıklamaları ile endeks toparlama gösterdi.

Piyasalarda Fed’in bu ayki toplantıda 0,50 bp yerine 0,25 bp faiz indirimi yapacağı beklentilerinin artması ve ABD ve Çin ortasındaki müzakerelerin tekrar başlaması kararının akabinde ABD üst seviye yetkililerinin Çin’e gideceği haberleri de yükselişi destekledi.

Haftaya yükselişle başlayan ABD Dolar Endeksi bugün günün birinci yarısında 97,81 düzeyine çıkarak Haziran sonrası tüm kayıplarını sildi. Doların global piyasalarda kıymet kazanması ve yarın yapılacak ECB öncesinde PMI datalarının düşük gelmesi ile euro düşüşünü hızlandırdı.

Euro Bölgesi’nin en güçlü iki iktisadı olan Almanya ve Fransa’da PMI göstergeleri Temmuz birinci okunmada beklentileri karşılayamazken Almanya imalat PMI son 7 yılın en düşük düzeyine geriledi. Kesimdeki daralmanın ECB toplantısında da dikkate alınacağı ve para siyasetindeki genişlemenin devam edeceği beklentisiyle euro, dolar karşısında 1,1126’ya gerileyerek 31 Mayıs sonrası en düşük düzeye indi.

Günün birinci yarısında yükseliş yaşayan ABD Dolar Endeksi son saatte günlük çıkarını silerek 97,60 düzeyine geriledi, günün devamında ABD’den gelecek PMI göstergelerinin beklentilerden düzgün gelmesi ile endeks günü müspet tamamlayabilir, fakat değerli ekonomilerde olduğu üzere ABD kanadında da PMI datalarında daralma son aylarda barizleşti ve zayıf data endeksin 3 günlük çıkarının akabinde günü düşüşle kapatmasına neden olabilir.

Yarınki ECB toplantısının ABD Dolar Endeksi üzerindeki volatiliteyi de hızlandırması beklenirken 98,0 düzeyi direnç 97,25 düzeyi ise en yakın dayanak olarak izleniyor.

Başa dön tuşu