Türkiye Harekete Geçti! Merkez Bankası’ndan Dijital Para Hamlesi!

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının akabinde TBMM’ye sunulan 11. Kalkınma Planı’na nazaran Blockchain tabanlı dijital merkez bankası parası hayata geçirilecek.

Türkiye’de kurumsal yapısı güçlü bir finansal kesimin oluşması için enstrüman çeşitliliğine gidilecek. Bunun ayaklarından birisini de Blockchain tabanlı dijital merkez bankası parası oluşturuyor.

Anadolu Ajansı muhabirinin derlediği bilgilere nazaran, 2019-2023 devrini kapsayan 11. Kalkınma Planı’nda merkez bankası tarafından Blockchain tabanlı bir dijital para da uygulamaya konulacak. Plan devrinde İstanbul’un cazip bir global finans merkezi olma maksadını destekleyen kurumsal yapısı güçlü bir finansal dalın oluşturulması amaçlanıyor.

11. Kalkınma Planı ile 2023 yılında GSYH’nin 1 trilyon 80 milyon dolara, kişi başı gelirin ise 12 bin 484 dolara çıkarılması hedefleniyor. Ayrıyeten planda ihracatın 226.6 milyar dolara yükseltilmesi, işsizliğin yüzde 9.9’a düşürülmesi ve 4.3 milyon ek istihdam yaratılması hedefleniyor.

Geçtiğimiz ay Facebook’un kripto parası Libra’yı duyurmasının akabinde birçok ülkenin merkez bankasından “dijital para” sesleri yükselmeye başlamıştı. Bu noktada Türkiye sessiz kalmıştı, fakat 11. Kalkınma Planı ile bu sessizlik bozulmuş oldu.

Haber İçeriği: Türkiye Harekete Geçti! Merkez Bankası’ndan Dijital Para Hamlesi!

Başa dön tuşu