ANKARA, 27 Haziran (Reuters) – ABD Türkiye ilgilerinin beklendiği piyasada hafta sonunda G20 doruğunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Lideri Donald Trump'ın yapacağı görüşme öncesi bugün de 5.80 düzeyinin altında yatay bir seyir izlendi.
İstanbul seçiminin geride kalmasının akabinde piyasalarda asıl istikamet belirleyici olarak ABD- Türkiye ilgileri yakından takip ediliyor. G20 doruğu kapsamında Cumartesi günü yapılacak ikili görüşme öncesi piyasanın gelişmeleri her iki tarafta de fiyatlama ve yeni durum alma isteği epey azalmış durumda. günü 5.78 civarında tamamlayan dolar/TL TRYTOM=D3 bu sabah de güne benzeri düzeylerden başladıktan sonra sonlu bir düşüş göstererek saat 1711'de 5.7620/5.7645 düzeyinde bulunuyor.
Sepet bazında TL birebir saatte 6.1550/6.1590, euro/TL ise tıpkı saatte 6.5500/6.5545 düzeyinde.
Bankacılar G20 ve öncesinde bölge ülkelere ziyaretler için Türkiye'den ayrılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump görüşmesinden çıkacak izlenimin piyasadaki en değerli taraf belirleyici olarak görüyor.
Öte yandan Trump'ın Temmuz ayında Türkiye'yi ziyaret etme ihtimali de bulunuyor. NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planları nedeniyle aylardır uyuşmazlık yaşıyor.
Türkiye, Rusya'dan askeri ekipman alması halinde CAATSA ismi verilen 2017 tarihli kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalabilecek, Türk savunma sanayi şirketlerine de yaptırım gündemde.
Öte yandan bugün piyasada artan bütçe açığı trendinin finansmanı için hükümetin atmayı planladığı adımlara ait gelişmeler de yakından takip edildi.
Bütçe açığının yılın birinci beş ayında %225 artış göstermesinin akabinde daha fazla bozulmanın önüne geçmeyi amaçlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı lokal seçimler öncesi ertelenen Merkez Bankası'nın (TCMB) 46 milyar TL'lik ihtiyat akçesinin bütçeye transferi ve gelir vergisi başta olmak üzere birtakım vergilerde artış yoluna gitmeye hazırlanıyor. akçesinin transferi “zor vakit parasının” harcanacak olması nedeniyle eleştirilirken, bütçenin bir seferlik gelirlere daha fazla bağlı hale gelmesi emsal uygulamaların sürmesine neden olacağı telaşlarını artırıyor. düzenleme birinci gündeme geldi Mayıs ortasında piyasada da sert satış baskısına neden olmuştu. Bugün ise benzeri bir tesir görülmedi.
QNB Finansbank Başekonomisti Erkin Işık da, bütçenin Mayıs itibariyle son 12 aylık periyotta %3 açık ile yılsonu gayesi olan %1.8'in epeyce üzerinde olduğunu, bunun yaklaşık 1 puanlık kısmının yedek akçe transferi ile karşılanacağının anlaşıldığını söyleyerek, “Ayrıca sonraki yıllarda da TCMB karından ayrılan yedek akçe meblağının düşürülmesi planlanıyor. Yurtdışı piyasalar olumlu olması sebebiyle piyasalar üzerinde fazla bir tesir gözlenmedi” dedi.
Öte yandan talep şartlarının zayıf olması nedeniyle tesiri azalacak olsa da yedek akçenin kullanımının ise enflasyonda ise bir ölçü yükseliş olarak yansıması bekleniyor.
Tahvil piyasasında ise seçim öncesi son süreçte %19.92 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi dün son süreçte %19.52 düzeyindeydi. Bugün ise son süreç %19.69 oldu.
Seçim öncesi son süreci %16.43 düzeyinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün son süreçte %16.39 düzeyindeydi. Bugün ise son süreç %16.62 oldu.