Kripto piyasalarında son durum ve günün öne çıkan gelişmeleri

Investing.com – Kripto para piyasaları, bugün gün uzunluğu satıcılı hareket ederken ABD tarım dışı istihdam verisinin açıklanmasının akabinde istikametini üst çevirdi. 

TSİ 16.30’da açıklanan tarım dışı istihdamı beklentilerin üzerinde 223 bin artış olarak açıklandı. Açıklamayla birlikte kripto piyasalarında volatilitenin bir ölçü artığı görüldü. Toplam piyasa pahası şu an 815 milyar dolarda bulunurken ortalama süreç hacmi 28 milyar dolar olarak devam ediyor. 

Bitcoin, gün içi süreçlerde 16.800 dolardaki dayanağını kaybettikten sonra 16.600 dolar bandına kadar gevşedi. İstihdam verisinin açıklanmasının arkasında Bitcoin piyasasında birinci reaksiyon üst istikametli oldu ve kripto para 16.800 dolara hakikat yöneldi. 

Ethereum, son saatte günlük kayıplarını geri alırken 1.250 dolar bandına yanlışsız hareket etti. Birinci 10 kripto para ortasında Cardano (ADA), %2 paha artışıyla en çok kazandıran kripto para olurken DOGE, %2 düşüşle birinci 10’da en çok düşen kripto para.

İlk 100 kripto parada bugün TRON (TRX), %7 bandında düşüşle en çok kaybettiren kripto para pozisyonunda. Akabinde %6 gerileyen Chain (XCN) ve %5 düşen Lido DAO (LDO) geliyor. Bugün birinci 100’de kısıtlı yararlar görülürken Nexo (NEXO), %3 yükselişle birinci sırada. ADA ve XDC ise %2 bandındaki kısmi paha artışlarıyla en çok yükselenler ortasında girdi.

Kripto sanayisinde bugün öne çıkan kimi başlıkları ise haberimizin devamında derledik. 

ECB yetkilileri kripto paraların kumar kanunları kapsamında izlenmesini talep ediyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB), kripto para kullanıcılarına online kumar kanunları kapsamında muhafaza verilmesi gerektiğini söyledi.

Yayımlanan blog yazısında, ECB’nin bir idare heyeti üyesi, kripto sanayisinin sıkı bir halde incelenmesi gerektiğini önerdi. ECB yöneticisi Fabio Panetta, kripto yatırımının kumara misal formda ele alınabileceğini söyleyerek kumara benzeri biçimde kripto ticaretinin de neredeyse hiçbir ekonomik bedeli olmadığını sav etti.

Fabio Panetta, varlıkların son derece değişken tabiatı ve kara para aklama, vergi kaçakçılığı ve yaptırımdan kaçınma üzere yasa dışı faaliyetlerle bağları öne çıkararak, dijital varlıkları desteklenmeyen bir varlık ve birebir vakitte spekülatif bir yatırım aracı olarak nitelendirdi.

XRP, Bitmart borsasında tekrar listelendikten kısa bir mühlet sonra önemli bir süreç hacmi kaydetti

XRP, kripto para borsası Bitmart’ta tekrar listelenmesinden kısa bir mühlet sonra 600.000 dolara ulaşan süreç hacimleri kaydetti.

Bitmart, XRP listelemesinin akabinde artan süreç hacimlerinin katkısıyla kripto para borsaları arkasında birinci 20’ye yükseldi. XRP, şu an borsada yalnızca USDT çiftiyle süreç görüyor. 

Huobi, söyletilerin yayılmasıyla önemli fon çıkışlarına maruz kalıyor

Huobi, çalışanlarının %20’sini işten çıkaracağına dair söylentilerin doğrulanmasıyla bir günde 61 milyon dolara yaklaşan süratli fon çıkışlarıyla karşı karşıya kaldı. 

Fon çıkışlarının yüksek bakiyeli hesaplardan gerçekleştiği raporlanırken en çok USDT, USDC ve ETH varlıklarının çekildiği görüldü. Twitter üzerinden açığa çıkan şirket içi çatışmaların da borsadan fon çıkışlarını tetiklediği düşünülüyor.

Huobi’de karışıklık devam ederken Justin Sun’ın cüzdanındaki aktiviteler de bu krizi dayanaklar nitelikte. Son 24 saatte Justin Sun’ın kripto cüzdanındaki aktiviteler ortasında Binance’ten 200 milyon dolarlık bir çekim görüldü. Huobi konusundaki telaşlı bekleyiş sürerken borsanın müracaat şurası başındaki isim olan Justin Sun’ın şahsî servetiyle Huobi’yi desteklemeye çalıştığı düşünülüyor.

Tron ekosisteminin sabit kripto varlığı sabitliğini kaybediyor

Justin Sun, bugün kripto gündeminden düşmedi. Öbür bir gelişmede Tron ekosisteminin sabit varlığı USDD’nin 1 dolar sabitliğini kaybettiği görüldü. Ayrıyeten TRX de bu hafta %8’i aşan paha kayıpları kaydetti.

Aynı vakitte Justin Sun’un Binance ile fon transferinin Huobi borsası yanında USDD’nin sabitliğini korumak için de gerçekleştiği düşünülüyor. Sun’ın hem irtibatlı olduğu kripto borsası hem de Tron’un sabit varlığıyla problemler yaşaması, akıllara FTX borsası ve Terra’nın misal nitelikteki algoritmik varlığı UST’nin çöküşünü getirdi. 

Zira süratli fon çıkışlarını denetim etmeye çalışan Huobi’nin FTX gibisi bir çöküş yaşabileceği tasası piyasada konuşulmaya başlandı. Başka yandan bu hafta 0,97 dolara kadar gerileyen Ekim ayından bu yana 1 dolar sabitine ulaşamaması piyasayı huzursuz etmeye devam ediyor.

New York Başsavcısı Celsius’un Kurucusu Alex Mashinsky’ye dava açtı

New York Başsavcısı Letitia James, Celsius’un kurucusu ve eski CEO’su Alex Mashinsky’ye kasıtlı olarak “yanlış ve yanıltıcı” beyanda bulunduğunu ve 26.000 New Yorklu da dahil olmak üzere yatırımcıların milyarlarca dolar kaybetmesine yol açtığını argümanıyla dava açtı. 

Ayrıca Mashinsky’nin yatırımcıları kandırdığı, Celsius’un mali problemlerinin gerçek boyutlarını sakladığı ve eyalet kanunu kayıt kurallarını yerine getirmediği de tez edildi.

Yazar: Günay Caymaz

Başa dön tuşu