TCMB, sadece beş ay içerisinde politika faizini 2650 baz puanlık bir artışla yüzde 8,5’ten yüzde 35’e çıkardı. Bu artış, kredi kartı ve nakit çekim faizlerine de hızlı yansıdı.
MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRIMI, KREDİ KARTI VE NAKİT ÇEKİM FAİZLERİNİ YÜKSELTTİ
Haziran ayında yüzde 1,36 olan kredi kartı işlemlerinde uygulanan azami akdi faiz oranı, 1 Kasım itibarıyla yüzde 3,66’ya çıkacak. Kredi kartı kullanıcıları için önemli bir değişiklik olan bu artış, kredi kartı borcu ödeme alışkanlıklarını da etkileyebilir.
KREDİ KARTI BORÇLARINA YENİ YÜKSEK FAİZ ORANLARI GELİYOR
Kredi kartı borcu olan kişilerin özellikle dikkat etmesi gereken bir konu, kredi kartı borcunun sadece asgari tutarının ödenmesi durumunda geriye kalan borç üzerine akdi faiz uygulanmasıdır. Haziran ayında yıllık bileşik faiz olarak yaklaşık yüzde 23 seviyesinde olan bu oran, 1 Kasım itibarıyla yaklaşık yüzde 75’e yükselecek. Bu da demek oluyor ki, kredi kartı borcu olanlar için ödeme planlaması daha da kritik hale gelecek.
Kredi kartı gecikme faizi yıllık yüzde 83’e yükselecek
Haziranda yüzde 1,66 olan kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami gecikme faiz oranı, 1 Kasım itibarıyla yüzde 3,96’ya yükselecek.
Kredi kartı borcunuzun asgari tutarını ödemezseniz ya da eksik öderseniz, gecikme faizi uygulanıyor. Bu oran, haziranda yıllık olarak vergiler dahil yaklaşık yüzde 28’ken, 1 Kasım itibarıyla yaklaşık yüzde 83’e yükselecek.
Nakit çekimde gecikme faizi 3 hane olacak
Nakit çekim veya kullanım ile kredili mevduat hesapları işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranı, haziranda yıllık bazda vergiler dahil yüzde 23’ken 1 Kasım itibarıyla yaklaşık yüzde 96’ya yükselecek.
Sabah Gazetesi Memur Maaşlarıyla İlgili Mehmet Şimşek’in ajandasındaki 3 maddeyi açıkladı!
Haziranda yüzde 1,66 olan nakit çekim veya kullanım ile kredili mevduat hesapları işlemlerinde uygulanacak azami gecikme faiz oranı, 1 Kasım itibarıyla yüzde 4,72’ye yükselecek.
Söz konusu oran, haziranda yıllık bazda vergiler dahil yüzde 28’ken 1 Kasım itibarıyla yüzde 105’e yükselecek.
Yukarıda bahsedilen oranlar, Merkez Bankası tarafından belirlenen tavan oranlar yani üst sınırlardır. Bankalar bu oranların altında değişen oranlar belirleyebiliyor.
KAYNAK: EKONOMİM