ABD-Çin kararı sonrası Dolar, küresel piyasalarda yükseliş yaşarken Altın düştü

Investing.com – Global piyasalar haftaya G20 doruğu sonrası yükselişle başladı. ABD ve Çin ortasındaki ticaret müzakerelerine devam kararı alınması ve Çinli teknoloji firması Huawei’nin mal satışına müsaade vermesi tepeden çıkan en olumlu karar oldu.

Asya ve Avrupa borsaları güne yükselişle başlarken yurt içinde de BIST 100 Trump-Erdoğan görüşmesi sonrası haftaya %2 primle başladı.

S-400 konusunda yaptırım riski devam ediyor ve bu hususta ABD kongresi yetkili olduğu için Trump’ın açıklamaları bu riski şimdi sonlandırmadı, fakat yapan açıklamalar TL’nin bedel kazanmasını sağladı.

BIST 100 gün %2 primle başlamasının akabinde birinci yarıda yararını genişletti ve 99 bin 240 puana yükselerek 8 Nisan sonrası doruğa çıktı. USD/TRY kuru da TL’deki pahalanma ile 5,67 düzeyine gerilemesinin akabinde son saatte 5,70 altında %,1,5 satıcılı süreç görüyor.

ABD’nin Çin ile müzakerelere devam kararı alması sonrasında son haftada 6 yılın tepesine çıkan XAU/USD 1,382$ düzeyine geriledi ve hem ons hem de dolar kurundaki düşüşle bugün GAU/TRY %3 üzerinde düşüş yaşadı ve günün birinci yarısında 253 TL’ye geriledi.

İyimser gelişmeler sonrası ABD Dolar Endeksi de haftaya yükselişle başladı ve dolar bugün tüm majör paralar karşısında kıymet kazandı. EUR/USD 1,1315 GBP/USD 1,2635 ve AUD/USD 0,6990 düzeyine gerilerken USD/JPY 108,50 ve USD/CHF 0,9845’e yükseldi.

Günün devamında ABD’den gelecek Haziran ayı ISM imalat satın alma endeksi takip edilecek.

Başa dön tuşu