ABD düzenleyicileri bankaları kripto risklerine karşı uyardı

Investing.com – ABD düzenleyicileri, bankalara ortak bir bildiri göndererek kripto sanayisindeki dolanlandırıcılık riskleri, yasal belirsizlik ve kripto şirketlerinin aldatıcı raporlarına karşı daha temkinli olunması davetinde bulundu. 

Bildiriye imza atan kamu kurumları, ABD Merkez Bankası (FED), Federal Mevduat Sigorta Şirketi (FDIC) ve Para Ünitesi Denetçi Ofisi (OCC) oldu. Düzenleyiciler, son aylarda kripto kesiminde yaşanan finansal krizlerin bankalara bulaşma riski konusunda ikazda bulundu.  

Yapılan açıklamada bilhassa merkezsiz finans alanında ihraç edilen kripto varlıkları portföyünde bulunduran finans kuruluşların, faaliyetlerinde aksamaya yol açabilecek birtakım risklerle karşı karşıya olduğu üzerinde duruldu. Bildiride üzerinde durulan öbür risk ögeleri, kripto para fiyatlarındaki yüksek volatilite, kripto şirketlerinin likidite meselelerinin bulaşma riski ve aşınma riski olarak açıklandı.  

3 kamu kurumu, finans şirketlerinin kripto ile bağlarını büsbütün koparma teklifinde bulunmasa da kripto sanayisiyle ilgili denetim edilemeyen risklerin bankacılık sistemini bozmaması gerekliliğini ehemmiyetini vurguladı. 

Yapılan bu bildiri sonrası husus hakkında yapılan kimi yorumlar, son devirlerde bilhassa kripto saklama hizmeti başta olmak üzere kripto ticareti için yer hazırlayan büyük finans kuruluşların siyaset değişikliğine gidebileceği tarafında.

Üç değerli kurumun bu stilde bir bildiri yayımlamasında en büyük etken olarak FTX olayı gösteriliyor. Bilindiği üzere FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’a yöneltilen 8 farklı cürüm ortasında kara para aklama ve bankalar aracılığıyla dolandırıcılık teşebbüsü bulunuyor. ABD’de son yılların en büyük dolandırıcılık olayı olarak atfedilen bu olayın daha da derinleşeceği düşünülürken ABD’li otoriteler, benzeri risklerin bankacılık sistemine bulaşmaması için finans şirketlerini daha temkinli davranmaya davet etti. 

ABD bankalarına gönderilen bu bildirimle eş vakitli olarak Sam Bankman-Fried’ın dün Manhattan eyaletinde mahkeme önüne çıktığı görüldü. Fried, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddederken hakim, 4 hafta içerisinde tüm ispatların toplanması buyruğunu vererek bir sonraki duruşma tarihini 2 Ekim olarak belirledi.

Yazar: Günay Caymaz

Başa dön tuşu