Amerika’da nükleer enerji kullanan ilk Bitcoin madencilik tesisi faaliyete geçiyor

Investing.com – ABD’nin Pensilvanya eyaletinde Ağustos 2021 periyodunda inşasına başlanan ülkenin birinci nükleer güç kullanılarak Bitcoin madenciliğinin yapılacağı tesisinin tamamlandığı açıklandı. 

World Nuclear News tarafından aktarıldığı üzere özel bir güç üretim şirketi Talen Energy’nin yan kuruluşu olan sıfır karbonlu bilgi merkezi üreticisi Cumulus Veri, 2,5 gigawatt’lık bir nükleer güç istasyonuyla çalışan birinci data merkezi için güçlendirilmiş yapısını tamamladı. Teşebbüs, birinci olarak Talen Energy’nin ABD merkezli kripto para madenciliği şirketi TeraWulf ile bir ortak teşebbüs ile muahedesiyle duyurulmuştu.

Tesisin inşasında Aralık ayında kısa bir müddetliğine orta verilse de TeraWulf, yaptığı son açıklamada Bitcoin madenciliği faaliyetlerini artırma konusunda birinci basamakta olduklarını ve yılın birinci çeyreğinde 50 megavatlık net madencilik kapasitesi sağlamayı hedeflediklerini aktardı.

Cumulus Veri ve Talen Energy CEO’su Alex Hernandez ise projeyle ilgili yaptığı açıklamada mevcut güç kapasitesine ek olarak tesis için planlanan ve toplam kapasitesi 475 megavat olan iki katman daha bulunduğunu söyledi.

Bitcoin madencilik bölümü birçok meseleyle boğuşuyor

Bitcoin, son yıllarda iş ispatı modeli kullanarak işletilen bir kripto para ünitesi olarak ağır halde eleştirildi. Bitcoin’in çevresel tesirlerini ön plana çıkarmak isteyen aktivistler, Bitcoin madenciliğinin yasaklanması konusunda çeşitli teşebbüslerde bulundu.

Bitcoin madenciliği, ülke bazında da çeşitli sıkıntılarla karşılaşıyor. Bilhassa madenciliğin ağır olduğu Kazakistan, Rusya, İran ve ABD üzere ülkelerde faaliyetlere yönelik müdahaleler olabiliyor. Bu müdahaleler ortasında lisansız madenciliğin sıkı halde takip edilmesinin yanında güç gereksiniminin arttığı periyotlarda madencilik yasağı üzere tedbirlerde kelam konusu. 

ABD’de ise Bitcoin madenciliği ile ilgili son gelişmede New York’ta Bitcoin madenciliğine yönelik 2 yıl boyunca uygulanacak moratoryumun onaylanması vardı.

Tüm bu zorlukların yanında Bitcoin madencilik şirketleri, 2022 yılı boyunca düşen BTC fiyatı ve artan güç maliyetleriyle de güç günler yaşadı. Birçok madencilik şirketi, varlıklarını satmak zorunda kalırken halka açık madencilik şirketleri ortasında iflas müracaatında bulunmak zorunda kalan şirketler görüldü. 

Diğer yandan Bitcoin madenciliğinde yenilenebilir güç kaynaklarına yönelimin dalı öteki bir düzeye taşıyabileceği, daha düşük maliyetli ve etraf dostu faaliyetlerin kripto sanayisini destekleyeceği düşünülüyor.

Yazar: Günay Caymaz 

Başa dön tuşu