Asgari Ücret Netlik Kazanmaya Başladı!

Şu anki asgari ücret, birçok kişinin en temel ihtiyaçlarını karşılamak için aldığı en düşük ücret olarak biliniyor. Yiyecek, giyecek, barınma, ısınma gibi temel ihtiyaçları karşılayabilmek için çalışan birçok insan için bu ücret hayati bir öneme sahip. Asgari ücretin artışı, sadece asgari ücretle çalışanları değil, işverenleri, Genel Sağlık Sigortalıları, isteğe bağlı sigorta ödeyenleri ve işsizlik maaşı alanları da ilgilendiriyor. Ayrıca, asgari ücret artışı, özel sektör ve kamu çalışanlarının yeni yıl zammını da etkileyebilir.

Şu an için gündemde olan rakamlara göre, enflasyon beklentisine göre asgari ücret yüzde 40 artışla 4 bin 560 lira artacak ve 15 bin 962 liraya yükselecek. Ancak, bu rakamların kesinleşip kesinleşmeyeceği, Asgari Ücret Komisyonu’nun alacağı karara bağlı. Bu komisyon, işçi, işveren ve hükümetin temsil edildiği bir kurum ve her yıl asgari ücreti belirlemekle görevli. Komisyon, aralık ayının başında toplanarak son kararı verecek.

15 bin liranın üzerine işaret ediliyor

Komisyon toplantılarında, satın alma gücü paritesi ele alındığı için enflasyon oranındaki artış asgari ücrete yapılacak zamda da belirleyici oluyor.

Merkez Bankası’nın yüzde 65 yıl sonu enflasyon tahminine göre 6 aylık enflasyonun yüzde 38’e yakın olması öngörülüyor. Sabah’ın haberine göre; asgari ücrete 6 aylık enflasyona göre artış yapılırsa net 15 bin 735 lira olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın “Komisyon’da tercihiniz asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyecek bir kararın çıkması yönünde olacak” sözleri de enflasyonun altında bir artış yapılmayacağına işaret ediyor.

Emekli Kök Maaşı 10 Bin Liraya Çıkarılacak Mı?

Emekli Kök Maaşı 10 Bin Liraya Çıkarılacak Mı?

Asgari ücret zammında henüz resmi bir açıklama yok, beklenti yüzde 40-50 aralığında olacağı yönünde. Artış enflasyon tahminine göre yüzde 40 olursa 4 bin 560 lira artışla 15 bin 962 liraya, memur maaş artışı dikkate alınırsa yüzde 50 artışla 17 bin 103 liraya çıkacak.

ekonomim.

Başa dön tuşu