Binance, spot piyasanın %92’sini kontrol ediyor

Binance, kripto para piyasası gündeminin merkezinde olmaya devam ediyor. SEC tarafından Voyager satın alımına karşı çıkılan dev borsanın, 2022 yılına dair birtakım dataları paylaşıldı. Datalara nazaran yıl sonuna yanlışsız spot Bitcoin süreçlerinin %92’si Binance’te gerçekleşti.

Konuya yönelik datalar Arcane Research tarafından paylaşıldı. Paylaşılan bu bilgilere nazaran 2022 yılının son devirlerinde Binance’in pazar hissesi büyük ölçüde büyüdü.

2022 yılının başında kripto para borsasının spot Bitcoin süreç hacmi %42 idi. Fakat dev borsada Bitcoin süreç fiyatlarının kaldırılması, birçok yatırımcıyı buraya yönlendirdi. İlerleyen süreçte FTX borsasının da iflası ile Binance neredeyse süreç hacimlerinin tamamına ulaştı.

Yine birebir platformun sağladığı bilgilere nazaran borsanın Bitcoin vadeli süreçlerdeki hacmi de kıymetli oranda büyüdü. Yılın başında toplam hacmin %47’si Binance borsasında gerçekleşirken yıl sonunda bu oran %61’e çıktı.

Yine yakın devirde CryptoCompare tarafından paylaşılan bilgiler ise tüm yıl boyunca toplam süreçlerin %62’sinin Binance üzerinde gerçekleştiğini gösterdi. Binance’i %8’lik oranla Coinbase takip etti.

Tüm bu datalar, 2022 boyunca Binance’in süreç hacmi açısından piyasanın hayli büyük bir kısmını oluşturduğunu gösterdi. Arcane Research analistleri ise raporda bilhassa bu duruma dair şu yorumu yaptı:

Moya: Binance Sorun Yaşarsa Piyasa Çöküşe Gider

Arcane Research’ün de dikkat çektiği üzere Binance’in, piyasadaki süreçlerin büyük bir kısmını gerçekleştirmesini kimi analistler hayli tehlikeli buluyor. Örneğin; yakın devirde bahse yönelik açıklama yapan Edward Moya, bu durumun sıhhatsiz olduğunu belirtti. Moya, Binance’in bir sorun yaşaması durumunda kripto para piyasasının karanlık bir çağa girebileceğini vurguladı:

FTX borsasının çöküşünün akabinde tüm gözlerin çevrildiği borsa, Aralık ayının başında büyük çıkışlar yaşadı. Yaklaşık 2 günlük süreçte yatırımcılar 6 milyar doların üzerinde varlığı borsadan çekti. Fakat o süreci Binance problemsiz atlattı ve süreçlerini sürdürmeye devam etti.

Bu makale birinci olarak BeInCrypto üzerinde yayımlanmıştır.

Başa dön tuşu