Bitcoin Etkisinde Bankacılık Endüstrisi: Deutsche Bank 18 Bin Kişiyi İşten Çıkaracak!

Tarih boyunca bankacılık sanayisi her vakit çeşitli risklerle karşı karşıya kaldı fakat bir halde üç bin yıldan uzun vakittir hayatta kalmayı başardı. Lakin artık klasik bankacılık sanayisi jeopolitik belirsizlik ve en değerlisi yapay zeka ve Bitcoin de dahil olmak üzere yeni teknolojilerin ortaya çıkması nedeniyle daha fazla tehdit altında. Sonuç olarak, Deutsche Bank (DE:DBKGn) üzere dev bankalar iş modellerini radikal bir biçimde değiştirmek için harekete geçtiler.

Yeni teknolojiler, mevcut bankacılık ve finansal sistemleri çoktan bozmuş durumda. Birtakım bankalar, gelişime yetişmeye çalışarak hayatta kalmak için sert adımlar atıyor. Bunun en yeni örneği Deutsche Bank’tan geldi.

Almanya’nın En Büyük Bankası Almanya’nın ciro ve çalışan sayısı açısından en büyük bankasının idaresi dijitalleşmenin yükseldiği ve ondan kaçılamayacağının farkında. Bu nedenle, 7 Temmuz 2019’da Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing kurulduktan 150 yıl sonra bankanın ayakta kalabilmesi için temellerinin tekrar inşa edilmesi gerektiğini itiraf etti.

Sewing, tekrar yapılanmanın fakat altyapının kökten değiştirilmesi durumunda başarılı olacağını söyledi.

Deutsche Bank, bu dönüşümü sağlamak için öbür şeylerin yanı sıra 2022 yılına kadar teknolojiye 13 milyar Euro yatırım yapmayı planlıyor. Bu bağlamda bankanın aldığı en radikal karar ise 18.000 çalışanını işten çıkaracak olması oldu.

Bankalar her vakit kredi, likidite ve faiz oranı üzere risklerle karşı karşıya kalmışlardır. Bir bankanın çok fazla yükümlülükle karşı karşıya kalması ve vadesi geldiğinde bu yükümlülükleri yerine getirmek için kâfi paraya sahip olmaması durumunda kıymetli problemler yaşanabilir.

Dahası, jeopolitik belirsizlikler de büyük bir finansal krizi tetikleyebilir. Deutsche Bank, ABD-Çin ticaret savaşının tesirinin finansal piyasadan 5 trilyon ABD dolarının çekilmesine neden olduğunu varsayım ediyor.

Devletler ekseriyetle kriz sırasında bilhassa de büyük bankaları kurtarmak isterler. 2008’deki ekonomik kriz sırasında “kaybedemeyecek kadar büyük” teorisi sistematik bir siyaset ile uygulandı. “Kaybedemeyecek kadar büyük” teorisi, kimi şirketlerin, bilhassa finansal kurumların epeyce büyük ve birbirleriyle ilişkili olduklarını, batmalarının daha büyük ekonomik felaket neden olacağını ve bu nedenle devlet tarafından desteklenmeleri gerektiğini ileri sürmektedir.

Ama artık bankacılık sanayisi daha büyük bir tehditle karşı karşıya: Bitcoin cüzdanınızın bankanız olduğu gerçeğiyle… Memleketler arası Para Fonu (IMF) lideri Christine Lagarde, alarm zilini çaldı bile. Lagarde, 2019’un Nisan aynda CNBC’ye açıklamalarda bulundu ve kripto paralar ve finansal teknoloji gelişmelerinin bankacılık sistemini açıkça tehdit ettiğini ve sarstığını söyledi.

Muhtemelen birçok banka gelecekte Deutsche Bank’ın yaptığı üzere yine yapılanmaya gidecek ve işgücünü azaltmaya başlayacak. Lakin, bu sefer meydana gelebilecek bir ekonomik yahut bankacılık krizinde Bitcoin krizin önüne geçebilecek potansiyele sahip. Beşerler, gerçek, güçlü bir paha deposu olarak tutabilecekleri ve ödemeler için kullanabilecekleri Bitcoin’e yönelebilirler.

Haber İçeriği: Bitcoin Tesirinde Bankacılık Sanayisi: Deutsche Bank 18 Bin Kişiyi İşten Çıkaracak!

Başa dön tuşu