Bitcoin ve Altın Arasındaki Korelasyon Son Zamanların En Yüksek Seviyesinde

Bitcoin, para siyasetine sahip olmaması ve apolitik olması nedeniyle sıkça “dijital altın” olarak isimlendiriliyor. Altın, her vakit ülkelerin para arzını makus iade etmelerine karşı bir tedbir olarak var olmasına karşın Bitcoin klâsik prestiji para ünitesi sisteminden vazgeçmenin ve nakit paranın kullanılmadığı bir dünyaya yaklaşırken finansal nezaretten uzaklaşmanın bir yolu olarak var.

Bununla birlikte, Bitcoin ve altın fiyatları birlikte hareket etme eğiliminde değil. Aslında Coin Metrics’in geçmiş bilgilerine nazaran iki varlık ortasında son beş yılda güçlü bir bağlantı gözlemlenmiş değil. Lakin, bu yılki datalara bakıldığında Bitcoin ve altın fiyatları ortasındaki korelasyonun arttığı görülüyor. Birebir vakitte, Bitcoin ile altcoin’lerin ortasındaki korelasyonun düştüğü görülüyor.

Korelasyon, mümkünlük kuramı ve istatistikte iki yahut daha fazla raslantısal değişken ortasındaki doğrusal bağlantının tarafını ve gücünü gösterir. Korelasyon katsayısı “r” ile gösterilir ve -1 ile +1 ortasında pahalar alır.

Coin Metrics’in son bir yıllık datalarına bakıldığında, altın ve büyük altcoin’lerin Nisan ayından itibaren Bitcoin’e olan korelasyonlarının düştüğü görülüyor. 1 Nisan ila 10 Temmuz ortasında görülen değişim şu halde;

  • Ethereum: 0.91451 – 0.73607
  • Bitcoin Cash: 0.82189 – 0.72571
  • Litecoin: 0.80934 – 0.61724
  • Altın: 0.07508 – 0.22846

Bitcoin’in altınla olan korelasyonu artmasına karşın hala çok zayıftan zayıf bir bağlantıya gelinebilmiş durumda. Bitcoin’in altcoin’lerle olan korelasyonundaki düşüş ise dikkatlerden kaçmıyor. Bitcoin’in Ethereum, Bitcoin Cash ve Litecoin ile olan korelasyonu genel olarak çok güçlüden güçlüye geldi.

Bitcoin’in altcoin’lerle olan korelasyonu yılın başlarında tüm vakitlerin en yüksek düzeylerindeydi, fakat bu güçlü korelasyon 1 Nisan’dan 1 Temmuz’a kadarki süreçte düştü. Buna rağmen Haziran ayının sonundan bu yana Bitcoin’in altınla olan korelasyonu giderek arttı.

Uzun vadede Bitcoin ve altın ortasındaki korelasyon daha da artacak üzere görünüyor. Bu korelasyonun güçlü hale gelmesi ile Bitcoin’in “dijital altın” olduğu savı da güç kazanmış olacak.

Ayrıca, “Bitcoin mi Altın mı” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Haber İçeriği: Bitcoin ve Altın Ortasındaki Korelasyon Son Vakitlerin En Yüksek Seviyesinde

Başa dön tuşu