BONO&FX-Dolar/TL 3 haftanın en düşük seviyelerinde; piyasada TCMB enflasyon raporu, Fed faiz kararı bekleniyor

ANKARA, 29 Temmuz (Reuters) – Dolar/TL'de bu hafta Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon raporu ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı beklenirken TL'de bedel çıkarı da devam ediyor.

Dolar/TL bugün 5.6050'ye kadar gerileyerek 3 haftanın en düşük düzeylerini test ederken, TL ve randın dolar karşısında gelişmekte olan ülke para ünitelerinin üzerinde bir kıymet karı yaşıyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “ABD faizlerindeki düşüş beklentisi evvel en çok satılan para ünitelerine takviye oluyor. Fed kararında bu hafta 25 baz puan indirime %77, 50 baz puanlık indirime %23 ihtimal tanınıyor. Her iki ihtimal de TL için orta vadede olumlu. ABD Lideri Donald Trump'ın Fed'e davetleri da süreci destekliyor” dedi ve ekledi:

“Bunun ötesinde bu haftaki en değerli iç gündem TCMB'nin enflasyon raporu olacak. Enflasyon iddiasında yapılabilecek revizsyonlar ve para siyaseti telaffuzları piyasanın odağında olacak. Piyasa kalan 3 PPK toplantısında 300-325 baz puan indirim fiyatlıyor.”

Dolar/TL, geçen hafta Merkez Bankası'nın (TCMB) 425 baz puanlık faiz indirim kararı akabinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın alışılagelenin tersine sert faiz indirimleri yerine kademeli faiz indirimi daveti yapmasıyla birlikte tarafını aşağı çevirmişti. geçen hafta siyaset faizini 4.5 yıl ortanın akabinde 425 baz puan indirdi. Dalgalı bir seyrin akabinde kur faiz indirimi öncesindeki 5.70'li düzeylerde dengelendi. Erdoğan'ın kademeli faiz indirimi daveti ile birlikte hem TL'de bedel yararı hem de tahvil bono getirilerinde düşüş hızlandı.

Dolar/TL TRYTOM=D3 geçen hafta en düşük 5.62'yi test ettikten sonra haftayı 5.65 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah ise güne yeniden 5.65 civarında başladıktan sonra düşüşünü hızlandırdı. Kur gün içinde üç haftanın en düşük düzeyi olan 6.50'yi test ettikten sonra saat 1722'de 5.6115/5.6140 seviyesinydi.

Aynı saatte sepet bazında TL 5.9287/5.9318, euro/TL ise 6.2459/6.2495 düzeyindeydi.

FED İSTİKAMET BELİRLEYECEK

Fed'in Çarşamba günü beklenen faiz kararında yatırımcılar 25 baz puan varsayım ettikleri bu indirimin devamının gelip gelmeyeceğine yönelik ipuçlarını izleyecekler.

Vadeli süreç kontratları yatırımcıların Fed'den 25 baz puan faiz indirimini fiyatlara yansıttıklarını, yarım puan faiz indirimi beklentisinin ise epey düşük olduğunu gösteriyor. FEDWATCH

Yatırımcıların gelecek bir yıl içinde 100 baz puan faiz indirimi fiyatladıkları göz önüne alındığında ise muhtemel bir indirim kararından fazla faizlerin bundan sonraki seyri hakkında Fed'den gelecek açıklamalar daha yakından izlenecek.

TAHVİL GİRİŞLERİ TL'Yİ DE DESTEKLİYOR

Tahvil getirileri ise TCMB faizlerinde kademeli düşüş beklentilerinin kuvvetlenmesiyle birlikte geçen hafta düşüşünü devam ettirdi. En besbelli düşüş ise geçen hafta son süreç gününde yaşandı. 2 yıllık gösterge tahvil Cuma günü yaklaşık 80 baz puan gerileyerek son süreçte %16.35 bileşik düzeyindeydi. Bugün ise son süreç %16.10 oldu.

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günün düşüş 50 baz puana yaklaştı. 10 yıllık tahvilde bileşik getiri ise Cuma son süreçte %15.47 bugün son süreçte %15.41 oldu.

Öte yandan piyasaların gündeminde Türkiye ABD ilgileri, global büyüme tasaları, global ticaret savaşları, Brexit, akdenizde AB ile yaşanan gerginlik, mümkün bir kabine revizyonu, yeni parti hazırlıkları kalmaya devam ediyor.

Başa dön tuşu