BONO&FX-Dolar/TL 3 haftanın en düşük seviyelerinde dalgalanıyor, TL’de değer kazancı devam ederken TCMB ve Fed bekleniyor

ANKARA, 30 Temmuz (Reuters) – Dolar/TL 3 haftanın en düşük düzeylerinde seyrini sürdürürken piyasalar yarın gerçekleşecek Merkez Merkez Bankası (TCMB) enflasyon raporu ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı öncesinde bugün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamalarını takip edecek.

Dolar/TL dün 5 Temmuz'dan beri en düşük düzey olan 5.6025'e kadar geriledi. Bankacılar kurda evvel 5 Nisan'dan beri en düşük düzey olan 5.5850'nin akabinde da 5.55'in aşağıda izlenen düzeyler olduğuna dikkat çekiyorlar.

TL'nin dolar karşısındaki bedel kaybı bu yıl içinde, son 1 yılda %32 son üç yılda ise %52 düzeylerine kadar yükseldikten sonra son devirde kayıpların bir kısmı de telafi edilmiş durumda. Son 3 yıla bakıldığında kayıp %46'ya gerilerken 1 yılda ise bu oran %13'e gerilemiş durumda. Son periyotta yaşanan paha çıkarlarına rağmen TL hala son 1 ve 3 yılda da gelişmekte olan ülkeler ortasında dolar karşısında en çok kıymet kaybeden para ünitelerinin başında yer alıyor. Fakat kıymet çıkarları negatif ayrışmanın da gitgide azalmasını sağlıyor.

Küresel merkez bankaların genişlemeci siyasetlere yine yönelmesi ve Türkiye ABD ilgilerine yönelik olumlu beklentiler TL'deki kıymet yararında ana belirleyiciler olarak ön plana çıkmış durumda. Beklentilerdeki güzelleşme ve enflasyonda başlayan düşüşle birlikte TCMB de geçen hafta 4.5 yıllık ortanın akabinde siyaset faizinde 425 baz puanlık indirime gitti.

Küresel piyasalarda ise Asya borsalar Fed'in yarın açıklayacağı faiz kararı öncesinde faiz indirimi beklentileriyle yükselirken, sterlin İngiltere'nin AB'den muahede yapmadan ayrılacağı kaygılarıyla 28 ayın taban düzeyine geriledi.

Fed'in bugün başlayacak ve yarın sona erecek para siyaseti toplantısında siyaset faizini 25 baz puan indireceği kestirim ediliyor. Fed bu kararı alırsa, 10 yıldır birinci kez faiz indirmiş olacak.

ABD başta olmak üzere dünya borsalarında son devirde kaydedilen yükseliş Fed'in başlatacağı iddia edilen faiz indiriminden güç buluyor. Dolar ise esas para üniteleri sepeti .DXY karşısında iki ayın doruğuna yakın seyrini sürdürüyor.

Öte yandan Japonya Merkez Bankası (BOJ) para siyasetinde değişiklik yapmadı. Lakin BOJ iktisadın yüzde 2 enflasyon amacına ulaşmakta zahmet çekmesi halinde para siyasetini gevşetmekte “tereddüt etmeyeceğini” belirtti.

Yatırımcılar, BOJ Lideri Haruhiko Kuroda'nın TSİ 0930'da yapacağı basın toplantısını bekliyorlar.

Dolar/TL, geçen hafta TCMB'nin 425 baz puanlık faiz indirim kararı akabinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın alışılagelenin tersine sert faiz indirimleri yerine kademeli faiz indirimi daveti yapmasıyla birlikte tarafını aşağı çevirmişti. kademeli faiz indirimi daveti ile birlikte hem TL'de kıymet karı hem de tahvil bono getirilerinde düşüş hızlandı.

Dolar/TL TRYTOM=D3 dün 5 Temmuz'dan beri birinci defa 5.6025'e kadar geriledikten sonra 3 haftanın en düşük düzeylerine yakın seyrini sürdürüyor. Kur bu sabah saat 0901'de 5.6155/5.6220 düzeyinde süreç görüyor. Tıpkı saatte sepet bazında TL 5.9336/5.9413, euro/TL ise 6.2517/6.2607 düzeyinde.

Öte yandan piyasaların gündeminde Türkiye ABD münasebetleri, global büyüme kaygıları, global ticaret savaşları, Brexit, akdenizde AB ile yaşanan gerginlik, mümkün bir kabine revizyonu, yeni parti hazırlıkları ve jeopolitik gelişmeler de kalmaya devam ediyor.

Bu kapsamda bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilecek Ulusal Güvenlik Heyeti toplantısı da takip edilecek. Piyasalar Suriye'nin kuzeyinde planlanan inançlı bölge konusunda Türkiye'nin ABD ile bir tansiyon yaşayıp yaşamayacağını takip ediyorlar.

FED TARAF BELİRLEYECEK

Fed'in Çarşamba günü beklenen faiz kararında yatırımcılar 25 baz puan iddia ettikleri bu indirimin devamının gelip gelmeyeceğine yönelik ipuçlarını izleyecekler.

Vadeli süreç kontratları yatırımcıların Fed'den 25 baz puan faiz indirimini fiyatlara yansıttıklarını, yarım puan faiz indirimi beklentisinin ise epey düşük olduğunu gösteriyor. FEDWATCH

Yatırımcıların gelecek bir yıl içinde 100 baz puan faiz indirimi fiyatladıkları göz önüne alındığında ise mümkün bir indirim kararından fazla faizlerin bundan sonraki seyri hakkında Fed'den gelecek açıklamalar daha yakından izlenecek.

TAHVİL GİRİŞLERİ TL'Yİ DE DESTEKLİYOR

Tahvil getirileri ise TCMB faizlerinde kademeli düşüş beklentilerinin kuvvetlenmesiyle birlikte düşüşünü devam ettiriyor. En bariz düşüş geçen hafta Cuma günü yaşandı. 2 yıllık gösterge tahvil Cuma günü yaklaşık 80 baz puan gerileyerek son süreçte %16.35 bileşik düzeyindeydi. Dün ise son süreç %16.10 oldu.

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günün düşüş 50 baz puana yaklaştı. 10 yıllık tahvilde bileşik getiri dün son süreçte %15.41 oldu.

Başa dön tuşu