BONO&FX-Dolar/TL 4 ayın en düşük seviyelerinde, piyasa önce enflasyon raporundaki para politikası mesajlarını ardından Fed’i izleyecek

ANKARA, 31 Temmuz (Reuters) – Dolar/TL, global faizlerdeki düşüş beklentilerinin ve ABD ile bağlantılara yönelik optimist beklentilerin takviyesiyle gerilediği dört ayın en düşük düzeylerindeki seyrini sürdürürken, piyasada bugün Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyon raporunda yılsonu beklentilerindeki revizyon ve geleceğe dönük verilebilecek para siyaseti iletilerini takip edecek.

Piyasalar TCMB'nin enflasyon raporunun akabinde ise ABD Merkez Bankası (Fed) kararınını takip edecekler. Fed'in bugün sona erecek para siyaseti toplantısında siyaset faizini 25 baz puan indireceği iddia ediliyor. Fed bu kararı alırsa, 10 yıldır birinci sefer faiz indirmiş olacak.

Vadeli süreçler piyasası Fed'in siyaset faizini bugün yüzde 2.5'ten yüzde 2.25'e indireceğini, fakat indirimlerin devam ederek gelecek yıl sonuna kadar faizlerin 100 baz puan düşeceğini fiyatlıyor.

TCMB Para Siyaseti Heyeti (PPK) geçen hafta Murat Uysal'ın başkanlığındaki birinci toplantısında enflasyonun yılsonunda beklentilerin altında kalabileceği öngörüsü ile siyaset faizini 425 baz puan indirimle %19.75'e çekerek 4.5 yıllık ortanın akabinde faiz indirimini gerçekleştirmişti.

PPK'da yıl sonu enflasyon varsayımlarının de aşağı revize edilebileceği bildirisi verilmişti.

TCMB'nin Nisan raporunda yılsonu enflasyon iddiası orta noktası %14.6 olmak üzere %12.1 ile %17.1 aralığında yer alıyordu. Enflasyon raporunda bugün %14.6'nın %14'e hakikat aşağı revize edileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Varsayım bandının da yılsonunun yaklaşmasıyla birlikte daralması beklenirken yapılabilecek revizyonların hangi beklentilerden petrol, besin fiyatları, iktisadi faaliyet vb öngörülerdeki hangi değişimlerden kaynaklandığı da piyasa tarafından yakından takip edilecek.

Dolar/TL, geçen hafta TCMB'nin 425 baz puanlık faiz indirim kararı akabinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın alışılagelenin bilakis sert faiz indirimleri yerine kademeli faiz indirimi daveti yapması da TL'ye deskte olmuştu.

Üst seviye bir bankacı, “TCMB'nin birinci faiz indirimi akabinde piyasa fiyatlamalarına baktığımızda yılın kalan 3 toplantısı için 300 baz puanlık bir indirimi fiyatladığını beklediğini söyleyebiliriz. Bugün liderin bildirilerinden bu beklentilerin ne kadar gerçek olduğunu ne kadar revize gerektirdiğini anlamaya çalığacağız. Enfalsyon iddianın ne kadar aşağı ve bu revizyonun gerekçelendirmesinin hangi öngörülerden geleceği önemli” dedi.

Bankacı global düşük faizlere ve Fed, ECB başkta olmak üzere tekrar faiz indrimi döngüsü beklentilerine de işaret ederek “Fed'in ne yapacağı tahminen TCMB'nin de adımlarında belirleyici olacak tek bir indirimin EM'lere takviyesi daha zayıf olacaktır. Bu açıdan Fed de önümüzdeki devirde kıymetli bir belirleyici olacak.”

Analistler TL'nin hala yüksek getiri sunmaya devam etmesi, global merkez bankaların genişlemeci siyasetlere yine yönelmesi ve Türkiye-ABD alakalarına yönelik olumlu beklentilerin TL'ye takviye olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Öte yandan piyasaların gündeminde Türkiye ABD münasebetleri, global büyüme kaygıları, global ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz'de AB ile yaşanan gerginlik, muhtemel bir kabine revizyonu, yeni parti hazırlıkları ve jeopolitik gelişmeler de kalmaya devam ediyor.

Dolar/TL TRYTOM=D3 , dün 2 Nisan'dan beri en düşük düzey olan 5.5500'a kadar geriledikten sonra günü 5.56 civarında tamamlamıştı. TL dün dolar karşısında %1 civarında paha çıkarı ile emsal gelişmekte olan ülke para ünitelerinden olumlu ayrıştı. Bu sabah ise kur saat 0905 5.5560/5.5625 düzeyindeydi.

Aynı saatte sepet bazında TL 5.8771/5.8848, euro/TL ise 6.1983/6.2072 düzeyinde.

TL'nin dolar karşısındaki kıymet kaybı bu yıl içinde, son 1 yılda %32 son üç yılda ise %52 düzeylerine kadar yükseldikten sonra son devirde kayıpların bir kısmı de telafi edilmiş durumda. Son 3 yıla bakıldığında kayıp %46'ya gerilerken 1 yılda ise bu oran %12'ye gerilemiş durumda. Son devirde yaşanan kıymet yararlarına rağmen TL hala son 1 ve 3 yılda da gelişmekte olan ülkeler ortasında dolar karşısında en çok bedel kaybeden para ünitelerinin başında yer alıyor. Lakin kıymet çıkarları negatif ayrışmanın da gitgide azalmasını sağlıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise dün Türkiye'nin düşük faiz beklentisi içinde olması gerektiğini belirtti. Son kararın TCMB'ye ilişkin olduğuna dikkat çeken Albayrak eeel dalın maliyetlerinin düşmesi manasında her türlü faiz indirimine olumlu baktığını da söylerine ekledi. GİRİŞLERİ TL'Yİ DE DESTEKLİYOR

Tahvil getirileri ise TCMB faizlerinde kademeli düşüş beklentilerinin kuvvetlenmesiyle birlikte düşüşünü devam ettiriyor. En bariz düşüş geçen hafta Cuma günü yaşandı. 2 yıllık gösterge tahvil Cuma günü yaklaşık 80 baz puan gerileyerek son süreçte %16.35 bileşik düzeyindeydi. Dün son süreç %15.99'a kadar geriledikten sonra son süreçte %16.03 düzeyindeydi.

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günün düşüş 50 baz puana yaklaştı. 10 yıllık tahvilde bileşik getiri dün son süreçte %15.52 oldu.

Başa dön tuşu