Cardano’da büyük yatırımcı aktivitesi dikkat çekmeye başladı

Investing.com – Blockhain tahlil şirketi Santiment, 2023 yılın girilmesiyle büyük yatırımcıların Cardano ilgisini gündeme getirdi.

Santiment datalarına nazaran portföylerinde 1 milyon ila 100 milyon ADA tutan yatırımcılar 2023 yılının birinci haftasında 217,2 milyon ADA aldı. Birebir yatırımcı kümesinin 2022’nin son iki ayında ise 568,4 milyon ADA’nın satışından sorumlu olduğu raporlandı.

Cardano piyasasında aktivitenin müspete dönmesi, ADA fiyatını da olumlu etkiliyor. Piyasanın en büyük 9. kripto para ünitesi, son bir haftada %12 paha artışıyla 0,27 dolara yükseldi. ADA ayrıyeten sabah saatlerinde %2,2 günlük kıymet artışıyla birinci 10’da en çok yükselen kripto para pozisyonunda.

Diğer yandan Cardano, toplu satışların gerçekleştiği Kasım ayındaki genel piyasa düşüşünden bu yana %40’ı bulan bedel kayıplarına maruz kalarak yıl kapanışında 0,23 dolara kadar gerileyerek son 2 yılın taban düzeylerini gördü. Son bir haftada ise büyük yatırımcıların taban düzeyleri değerlendirmesiyle şu an ADA, kısıtlı olarak kabul edilebilecek bir toparlanma sürecinden geçiyor.

Cardano alımlarıyla ilgili öteki bir paylaşımda ise WhaleStats dataları, büyük BNB yatırımcılarının da ADA alımlarını artırdığını ortaya koydu. Rapora nazaran en büyük BNB yatırımcıları, yaklaşık 5,19 milyon dolar kıymetine denk gelen toplamda 19,9 milyon ADA’yı portföylerinde bulunduruyor.

Cardano ağında beklenen gelişmeler

Son yıllardaki ağ aktivitesine karşılık Cardano’nun mahallî varlığı ADA, uzun vadeli düşüş ivmesine devam ediyor.

Cardano ağı ile ilgili son gelişmelerde 2023 yılının birinci çeyreğinde Cardano platformundan iki sabit kripto paranın piyasaya sürülmesi bekleniyor. Bunlardan birincisi dolar takviyeli sabit varlık USDA olacak. Öteki ise Coti protokolüyle ortak bir çalışmayla geliştirilen algoritmik sabit kripto para Djed olacak.

Cardano ağı için bu yılki en büyük beklenti ise ağın düşük komite fiyatlarını koruyarak daha süratli ve verimli süreç yapılmasını sağlayacak katman-2 tahlili Hydra’nın lansmanı. Ağın ölçeklendirilmesine yönelik çalışmalar devam ederken platformda DeFi protokollerinde artış sağlamak hayati ehemmiyet taşıyor. Bunlar ortasında ise en çok üzerinde durulan proje Hydra oluyor.

Diğer gündemde olan bir gelişme ise Cardano ağında oracle faaliyetlerin başlaması olarak görülüyor. Blockchain ağı ile dış dünya bilgileri ortasında köprü kurulmasını sağlayan oracle düzeneği, Chainlink’in uzmanlık alanı olarak bilindiğinden bu yıl Cardano’nun bu alanda da rekabete ortak olabileceği görülebilir.

Diğer yandan Cardano geliştiricileri, son yıllarda geliştirme faaliyetlerinin ağırdan alınmasıyla sıkça eleştirildi. Ağ geliştiricileri ise bu tenkitlere her vakit ağ güvenliğini ön planda tuttukları formunda karşılık verdi.

Yazar: Günay Caymaz

Başa dön tuşu