BONO&FX-Dolar/TL 5.70’in hemen üzerinde, piyasa önce TCMB’nin ardından ECB’nin faiz kararını takip edecek

ANKARA, 25 Temmuz (Reuters) – Dolar/TL güne 5.70'in çabucak üzerinde başlarken piyasalarda bugün TL'de taraf belirleyici olarak evvel Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını izleyecek.

TCMB dün başlayan toplantısı akabinde kararını bugün saat 1400'da açıklayacak, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) kararı ise TSİ 1445'te açıklanacak. ECB Lideri 1530'da ise bir basın toplantısı düzenleyecek.

TCMB Lideri Murat Uysal'ın vazifeye gelmesinin akabinde bugün sonuçları açıklanacak birinci Para Siyaseti Heyeti (PPK) toplantısında faiz indirimine gidileceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Reuters'ın 25 kurumun iştirakiyle yaptığı ankette oluşan medyana nazaran halihazırda %24 düzeyinde olan siyaset faizinin 250 baz puanlık indirimle %21.5 düzeyine çekilmesi bekleniyor. Beklentiler %19-23 bandında yani 100-500 baz puan indirim aralığında şekilleniyor. nazaran Uysal'ın misyona gelmesinin akabinde yaptığı birinci açıklamada bugün ve önümüzdeki devir uygulayacağı para siyaseti açısından bir kaç kıymetli telaffuz ön plana çıkıyor.

Para siyasetinde sıkılığın nominal değil gerçek faizle ölçüldüğü bir çerçeveye işaret eden Uysal faiz siyasetinde ise “makul gerçek getirinin korunduğu” bir çerçeve temel alacağının sinyalini veriyor.

Uysal yaptığı birinci açıklamada, “Elbette enflasyondaki olumlu eğilimin devamını sağlamak için para siyasetinin temkinli bir duruş sergilemeye devam etmesi kıymet taşıyor, lakin burada sıkılık derecesini nominal değil gerçek faizler üzerinden tanımlamak daha gerçek olur. Enflasyon görünümünü etkileyen bütün faktörleri yakından izleyerek, gerek beklentiler gerekse kendi projeksiyonlarımızı dikkate alan makul bir gerçek getirinin korunduğu bir çerçeveyi temel alacağımızı tabir edebilirim” demişti. “makul gerçek getiri nedir?” sorusu ön plana çıkarken bankacılar Uysal'ın PPK'da para siyasetinde gevşeme yanlısı üyelerden biri olduğunu düşünüyor. Bankacılar ve analistler Uysal'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz konusundaki görüşlerine Çetinkaya'dan daha yakın olduğu da düşünüyorlar. yandan Uysal'ın makro gelişmelere yaptığı vurgu da yavaşlayan büyümenin PPK kararlarında daha çok dikkate alınabileceği bir siyaset yorumlarını da beraberinde getiriyor. bugünkü en değerli soru ise yılsonunda 600 baz puana ulaşması tahminen bunu da aşması beklenen indirimlerin ne kadarının bugün yapılacağı.

Reuters anketine nazaran 25 iştirakçiden, yedi iştirakçi Temmuz'da 250 baz puan, yedi iştirakçi 200 baz puan, üç iştirakçi 300 baz puan, iki iştirakçi 400 baz puan, bir iştirakçi 100 baz puan, bir iştirakçi 150 baz puan, bir iştirakçi 350 baz puan, bir iştirakçi ise 500 baz puan indirim bekliyor. görüşlerine dün ve bugün başvurduğu toplam 7 işlemci Temmuz ayı için 200-350 baz puan ortası indirimin fiyatlamaların içinde olduğunu düşünüyor. İşlemcilerin görüşleri birbirinden kıymetli farklılıklar gösteriyor ve bankacılar bu farklılaşmanın beklentilerin geniş bir bantta olmasına bağlıyorlar.

Ancak işlemciler ortasında genel görüş ise 200 baz puan altında bir indirimin TL'de birinci reaksiyon olarak bir paha çıkarı, 200-300 baz puan indirimin nötr/sınırlı optimist, 300-400 baz puan indirimin nötr/sınırlı bir kıymet kaybı, 400 ve üzeri bir indirimin TL'de kıymet kaybını beraberinde getireceği beklentisi. Daha yüksek indirimlerin ise daha sert kıymet kayıplarını beraberinde getireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Öte yandan TL'deki yansıda PPK metnindeki yapılacak değişiklikler ve geleceğe dönük para siyaseti bildirilerinin nasıl şekilleneceği de tesirli olabilir.

Uysal'ın birinci açıklamasında öne çıkardığı gerçek faiz telaffuzuna ait hesaplama usullerinde birbirinden farklılıklar olsa da Türkiye gerçek faizde benzeri ülkelerin açık orta önünde.

Üst seviye bir bankacı, “Tüm hesaplamalara nazaran Türkiye gerçek faizde açık orta EM önderi. Para siyasetine nazaran bakıldığında 250 baz puanlık indirimde hala en yüksek faizi veren ülke olacağız. 10 yıllık tahvile nazaran bakıldığında ise bu 400 baz puana işaret ediyor. Piyasada faiz indirimi beklentileri artık çok daha kuvvetli” dedi ve ekledi:

“Dolayısıyla 400 baz puan altındaki indirimler TL'de birinci bedel kaybı reaksiyonu ile bir halde atlatılabilir. Lakin yalnızca piyasa yansısı değil jeopolitik risklerin önümüzdeki devirde nasıl şekilleneceği de TL için kritik olacaktır. Bugün için global piyasalar TL lehine ABD'den büyük bir yaptırım beklentisi de yok. Fakat bu değişirse o vakit faizin TL'yi savunmak için ne kadar kâfi olduğu yine tartışmaya açılır. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda ki ihtimaller bir kaç ay öncesine nazaran önemli azaldı. TL'de büyük bir paha kaybı görebiliriz. Piyasalar bu üzere riskler nedeniyle her vakit önden yüklemeli yerine kademeli vakte yayılmış faiz indirim süreçlerinden yanadır.”

Bankacılara nazaran TL açısından en büyük avantaj ise global faizlerin epey düşük global risk iştahının ise canlı seyretmesi. Bunun ötesinde bugün ECB önümüzdeki hafta ise ABD Merkez Bankası'nın siyasetlerini daha da gevşeteceği öngörülüyor.

ABD Lideri Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik yaptırım öngörmediği formunda algılanan birinci açıklaması ile geçen hafta 5.6140 düzeyine kadar gerileyen dolar/TL bu hafta ise en yüksek 5.7370'i gördü.

Dolar/TL TCMB faiz kararı yaklaştıkça hudutlu da olsa istikametini üst çevirmiş durumda fakat TL'de kalıcı sert paha kayıpları da gözlenmiyor. Kur bu sabah saat 0903 prestijiyle 5.7105/5.7150 seviyesinde

Sepet bazında TL birebir saatte 6.0315/6.0400, euro/TL ise 6.3567/6.3639 düzeyinde.

TCMB kararının akabinde takip edilecek ECB kararının da TL üzerinde tesirli olması bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü faiz kararıyla para siyasetini daha da gevşetmesine neredeyse kesin gözüyle bakılırken yatırımcıların merak ettikleri merkez bankasının bu gevşemeyi kademeli olarak mı yoksa tek ve büyük bir adımda mı hayata geçireceği.

Piyasada ABD ile bağlantıların seyri yakından izlenmeye devam edilirken; global piyasalarda İran-İngiltere tansiyonu takip ediliyor, ABD-Çin ticaret görüşmeleri ve ABD şirket bilançoları izleniyor.

Öte yandan faiz indirim beklentisi tahvil faizlerinde de düşüşe neden oldu. Tahvil getirileri düşüşün akabinde kısmen yatay bir seyir izliyor. Tahvil piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama %16.48 oldu. 2 yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanış %17.96 düzeyinden gerçekleşti.

https://tmsnrt.rs/32NfGfN

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

Başa dön tuşu