BONO&FX-Dolar/TL bugün yatay seyretti, piyasada ABD açıklamaları ve PPK odaklı seyir sürüyor

İSTANBUL, 16 Temmuz (Reuters) – ABD'nin mümkün yaptırımlarını tetikleyecek bir risk ögesi olarak görülen S-400 teslimatının başlamasıyla Cuma günü sert satış baskısı gözlenen piyasalar bugün sakin bir seyir izledi.

Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları kaynaklı yaptırım riski, Fitch'in Cuma günkü not indirimine karşın dolar/TL 5.70 civarında tutunurken, piyasalar ABD'den gelecek açıklamalar ile 25 Temmuz'daki PPK toplantısına odaklanmış durumda.

Cuma günü 5.7780 düzeyine kadar yükselen dolar/TL TRYTOM=D3 Türkiye piyasalarının kapalı olduğu dün 5.70-5.73 bandında hareket ettikten sonra bu sabah saat 0914'te 5.7105/5.7145 düzeyindeydi. Bugün yatay bir seyir izleyen dolar/TL saat 1619'da 5.7075/5.7105 düzeyinde bulunuyor.

Bu sabah 6.0700/6.0751 düzeyinde olan sepet bazında TL birebir saatte 6.0552/6.0587, bu sabah 6.4347/6.4378 düzeyinde olan euro/TL ise 6.3840/6.4100 düzeyinde bulunuyor.

Cuma günü Pentagon'dan beklenen açıklamanın gelmemesinin tesiriyle dolar/TL'de sakin bir seyir gözlendiğini belirten bir bankacı, hem uygulanacak yaptırımların niteliği hem de 25 Temmuz'daki PPK toplantısında alınacak kararın piyasalar için belirleyici olacağını söyleyerek, “Uysal'ın açıklamaları faiz indirimine gidileceğini gösteriyor fakat indirimin boyutu hakkında sinyal vermiyor. Yurtdışı piyasalar da yatay görünüyor. TL'de de yatay seyir bir müddet devam edebilir, piyasa S-400 başlıklarına reaksiyon verecektir. Fakat husus yaptırımlar gelecek mi, gelse de hangileri gelecek? Hasebiyle karar gelene kadar yansıların sonlu olmasını beklerim” dedi.

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı ve NATO'nun savunma sistemiyle uyumlu olmadığı ve F-35'in güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle ABD'nin karşı çıktığı S-400 füze sistemine ilişkin kesimler Cuma günü prestijiyle Türkiye'ye gelmeye başladı. sonunda medya temsilcileri ile bir ortaya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “CAATSA'nın kapsamı içinde Türkiye yok, bu türlü bir şey kelam konusu değil. Hasebiyle daha da ileri gidecek olursak, bunun içinde F35 ile ilgili de rastgele bir şey kelam konusu değil” dedi.

Cuma akşamı Pentagon'dan S-400'ler konusunda beklenen açıklama gelmezken, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün Washington Post gazetesinde yayınlanan söyleşisinde, “Kanunlar yaptırım gerektiriyor ve bu kanunlara uyacağımıza inanıyorum. Lider Trump da bu kanunlara uyacak” dedi. yandan TCMB Lideri Murat Uysal hafta sonunda AA'ya verdiği söyleşide mevcut gelişmelerin para siyasetinde hareket için bir hareket alanı oluştuğuna işaret ettiğini söyleyerek, “Elbette enflasyondaki olumlu eğilimin devamını sağlamak için para siyasetinin temkinli bir duruş sergilemeye devam etmesi kıymet taşıyor, lakin burada sıkılık derecesini nominal değil gerçek faizler üzerinden tanımlamak daha gerçek olur. Enflasyon görünümünü etkileyen bütün faktörleri yakından izleyerek, gerek beklentiler gerekse kendi projeksiyonlarımızı dikkate alan makul bir gerçek getirinin korunduğu bir çerçeveyi temel alacağımızı tabir edebilirim” dedi. zati bir indirim bekleyen piyasalar seyrinde indirimin ölçüsü belirleyici olacak.

Uysal'ın vazifeye gelmesinin çabucak akabinde geçen hafta Reuters'ın yaptığı ankete nazaran Çetinkaya'nın vazifeden alınarak faizlerin düşürülmesine daha sıcak baktığı belirtilen Uysal'ın getirilmesinin akabinde bu ay faiz indirimlerine başlaması beklenen TCMB'den indirim beklentisi lider değişimi öncesine nazaran 100 baz puan artarak 200 baz puana yükseldi. TCMB Lideri Murat Çetinkaya'nın vazifeden alınmasının, yetkililerin daima trendin altında devam eden büyüme periyodu ve enflasyondaki düşüşle ilgili toleranslarına yönelik kuşkuların artmasına yol açtığını belirterek Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürdü, görünümü negatifte tuttu. akabinde gözlerin çevrildiği S&P ise ABD yaptırımlarının bilhassa Türkiye'nin bankacılık kesimini maksat alması halinde ülkenin kredi notunun düşürülebileceğini belirtti.

Başlıca üç kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P, Moody's ve Fitch, Türkiye'yi yatırım yapılabilir düzeyin altında derecelendiriyor. yandan AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının iştirakiyle Brüksel'de gerçekleştirilen Dış İlgiler Kurulu Toplantısı kapsamında sonuç bildirgesi yayınlandı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarına ait faaliyetlerinin yasa dışı olduğu savunulan bildirgede, AB'nin bu duruma yönelik çeşitli kararlar aldığı belirtildi.

Bildirgede, AB'nin Türkiye'ye sağladığı iştirak öncesi fonlarda 2020 için kesinti yapılmasına, Avrupa Yatırım Bankası'nın Türkiye'deki kredi faaliyetlerinin gözden geçirilmesine karar verildiği kaydedildi. Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bugün yaptığı açıklamada AB'nin Kuzey Kıbrıs konusunda attığı adımları çok ciddiye almaya gerek olmadığını söyledi. yüksek dolarizasyon, TCMB'nin para siyasetine ait belirsizlikler, S-400'ler nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulama ihtimali ve Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeydoğusunda yeni bir petrol ve doğalgaz sondaj faaliyeti yürütmeye başlamasıyla Doğu Akdeniz'de güç kaynaklı artmaya başlayan tansiyonun TL için ana risk ögeleri olduğunu söylüyorlar.

Tahvil piyasasında ise evvelki haftayı %18.98 düzeyinden kapatan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta %18.92, valörde son süreçte %18.97 düzeyindeydi. Bugün ise spot kapanışta %18.91, valörde saat 1620'de %18.83 düzeyindeydi.

Önceki haftayı %16.21 düzeyinden kapayan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta %17.22, valörde son süreçte %17.06 düzeyindeydi. Bugün ise spot kapanışta %17.43, valörde saat 1620'de %17.32 düzeyindeydi.

Başa dön tuşu