Dolar yükselmeye devam edecek mi?

Investing.com – Salı günü ABD doları, son yedi ayın en düşük düzeyine gerilerken Japon yeni, merakla beklenen Japonya Merkez Bankası (BoJ) toplantısı öncesinde düşüşe geçti.

Dolar endeksi, Pazartesi günü 101,77 ile gördüğü yedi ayın en düşük düzeyinden sıçrayarak %0,1 artışla 102,005’e yükseldi.

Dolar Salı günü erken saatlerde bir ölçü dayanak görse de şu anda piyasadaki beklentiler, enflasyon düşerken faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşan Fed ile doların doruğa ulaştığı istikametinde görünüyor.

Morgan Stanley örneğin, dolar endeksi için 2023 yılsonu iddiasını 104’ten 98’e düşürdü.

Yatırım bankasının analistleri bir notta, “Küresel büyüme canlılık işaretleri gösteriyor, makro ve enflasyon meçhullüğü azalıyor ve dolar taşıma, avantajını süratle kaybediyor.” dedi.

ABD data takvimi bu hafta nispeten hafif lakin perakende satışlar, sanayi üretimi ve mevcut konut satışları zayıf gelebilir.

ING analistleri bir notta, “Teorik olarak bu durum, Şubat ve Mart aylarında iki adet 25 baz puanlık faiz artışına ait piyasa beklentilerini çok fazla etkilememelidir ve her iki artışın da yılsonuna kadar bilakis çevrilmesi beklenmektedir.” dedi.

Hissiyattaki bu değişiklik dolar/yen çiftinde görülebilir; parite, 7 ayın en düşük düzeyinin çabucak üzerinde lakin yen, seans esnasında kimi çıkarlarını geri verdi ve parite 128,56’da hafif bir artış gösterdi.

Yatırımcılar, merkez bankası yetkililerinin Japonya’nın “getiri eğrisi denetim politikasında” bir değişiklik yahut son duyuracağına dair beklentilerin artmasıyla birlikte haftanın ilerleyen günlerinde BoJ’un politika belirleme toplantısına odaklanmış durumda.

ING, “Getiri amaçlarında yeni düzenlemeler merakla bekleniyor ve yatırımcılar, daha yüksek uzun vadeli swap oranlarıyla bunun için durum alıyor. USD/JPY’nin Çarşamba gününden evvel 126,50 düzeyine kadar gerileyebileceğini düşünüyoruz.” diye ekledi.

Öte yandan euro/dolar, %0,1 artışla 1,0832 düzeyine yükselerek bir evvelki seansta gördüğü 9 ayın en yüksek düzeyi olan 1,0874’e ulaşırken sterlin/dolar ikilisi, İngiltere iş gücü piyasasının Aralık ayında beklenenden daha güçlü kalmasının akabinde %0,2 artışla 1,2217 düzeyine yükseldi.

İngiltere’de işsizlik başvurusu yapan kişi sayısı, ekonomistler tarafından beklenen 19.800 yerine 19.700 artarken Kasım ayı dataları, birinci başta bildirilen 30.500 yerine yalnızca 16.100 artış gösterecek biçimde revize edildi.

Aynı vakitte dataların mevcut olduğu son ay olan Kasım’da, ücret artışı beklenenden daha güçlü bir biçimde büyüyerek yıllık %6,4 artış gösterdi ve bu da İngiltere Merkez Bankasının, enflasyonu dizginlemek için sıkılaştırmaya devam etmek zorunda kalacağını gösteriyor.

Çin ekonomisinin, 2022 yılında %3 büyüme ile bir evvelki yıla kıyasla değerli ölçüde daha yavaş büyüyerek %5,5 civarındaki resmi maksadın çok altında kaldığını gösteren bilgilerin akabinde yuan, yaklaşık beş ayın en yüksek düzeyinden indi ve dolar/yuan %0,5 artışla 6,7660 düzeyine yükseldi.

Yazar: Peter Nurse

Başa dön tuşu