BONO&FX-Dolar/TL TCMB’nin faiz kararı öncesi dar bantta seyretti

ANKARA, 22 Temmuz (Reuters) – ABD Lideri Donald Trump'ın Türkiye'ye yaptırım konusunda yaptığı birinci açıklamaların olumlu algılanmasıyla düşüşe geçen dolar/TL'de istikamet belirleyici olarak Merkez Bankası'nın 25 Temmuz'daki faiz kararı bekleniyor.

Dolar/TL bugün 5.6525-5.6925 bandında yatay bir seyir izledikten sonra güne başladığı 5.67'li düzeylerden günü tamamlamaya hazırlanıyor.

Bankacılar ABD ile bağlantıların seyrinin yakından izlenmeye devam edildiğini; bu hafta Avrupa, önümüzdeki hafta ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarının da yakından takip edileceğini belirtirken; bu hafta piyasada taraf belirleyenin ise TCMB'nin faiz kararı olacağını belirtiyorlar.

Küresel piyasalarda İran-İngiltere tansiyonu takip edilirken, ABD-Çin ticaret görüşmeleri ve ABD'li şirketlerin açıkladıkları bilançolar da izleniyor.

Merkez Bankası Lideri Murat Uysal'ın misyona gelmesinin akabinde yaptığı birinci açıklamanın para siyasetinde daha gevşeme yanlısı olacağına işaret ettiğini belirten ekonomistler, TCMB'den 25 Temmuz'da faiz indirim beklentisini 250 baz puana yükseltti.

Reuters'ın 25 kurumun iştirakiyle yaptığı ankette oluşan medyana nazaran halihazırda %24 düzeyinde olan siyaset faizinin Temmuz'da %21.5 düzeyine çekilmesi, yılsonunda ise 600 baz puan düşüşle %18 düzeyine gerilemesi bekleniyor. Temmuz için beklentiler %19-23 yani 100-500 baz puan indirim aralığında şekilleniyor.

Reuters'ın vazife değişiminin çabucak akabinde yaptığı ankette Temmuz beklentisi 100 baz puan artarak 200 baz puana yükselmiş, yıl sonu için ise 425 baz puan düzeyinde oluşmuştu. TCMB'nin 400 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapmasının kurda bozulmaya neden olabileceğini belirtiyorlar.

Bankacılar global merkez bankalarının genişlemeci siyasetlerinin kurda olumsuz fiyatlamaları sonlandıran en değerli etken olduğunu belirtiyorlar.

ABD'nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey başta olmak üzere ABD'li yetkililerin bugün ve yarın Ankara'da gerçekleştireceği görüşmeler de yakından izleniyor.

Trump, idaresinin Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri satın almasının akabinde Türkiye'ye yaptırım uygulamayı değerlendirip değerlendirmediği konusunda piyasalara net olmayan açıklamalar yaptı.

İlk olarak, “Şu anda bu mevzuya (yaptırımlara) bakmıyoruz” cevabını veren Trump, daha sonra kelam konusu adımın üzerinde düşünüldüğünü söyleyerek bu açıklamasıyla çelişen tabirler kullandı.

Trump'a Ankara'ya yaptırımları göz gerisi edip etmediği sorulduğunda, “Birçok sebepten ötürü çok çok sıkıntı bir durum. Münasebetiyle, bakıyoruz. Ne yapacağımızı göreceğiz” dedi. Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bugün TGRT kanalında katıldığı programda Trump'ın yaptırımları erteleme yahut hiç uygulamama yetkisi olduğuna dikkat çekerek, “Trump'tan beklentimiz bu, Cumhurbaşkanı bunu kendisine iletti” dedi.

Çavuşoğlu ABD'nin yaptırım yahut daha ileri adımları halinde Türkiye'nin de ABD'ye vereceği karşılıklar olacağını da söyledi ve şöyle devam etti:

“F-35'i bize vermezlerse Türkiye gereksinimlerini kendi uçağını üretene kadar diğer kaynaklardan ister, bu en doğal hak; öbür alternatiflere yöneliriz.”

Bankacılar Çavuşoğlu'nun ABD'ye yaptırım ve Rusya'dan uçak alımı manasına gelebilecek açıklamaların piyasalarda birinci etapta satış baskısı yarattığını belirttiler. Lakin bu baskı da kalıcı olmadı.

Trump'ın birinci açıklaması ile geçen hafta 5.6140 düzeyine kadar gerileyen dolar/TL saat 1604'te 5.6750/5.6765 düzeyinde süreç görüyor.

Sepet bazında TL tıpkı saatte 6.0207/6.0228, euro/TL ise 6.3665/6.3690 düzeyindeydi.

Öte yandan faiz indirim beklentisi tahvil faizlerinde de düşüşe neden oluyor.

Tahvil piyasasında iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta %17.56 düzeyindeydi. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta %16.20 düzeyinde süreç gördü. Bugün spot kapanış %16.35 seviesinden gerçekleşti.

Başa dön tuşu