BONO&FX-Dolar/TL’de 5.70 civarında sakin seyir sürüyor, piyasa PPK toplantısına odaklandı

İSTANBUL, 17 Temmuz (Reuters) – S-400 nedeniyle mümkün ABD yaptırımlarının hala bir risk ögesi olduğu piyasa, 25 Temmuz'daki PPK toplantısına odaklanırken, dolar/TL'de sakin bir seyir gözleniyor.

Yabancı yatırımcıların artık fazla süreç yapmaması ve son devirde ağır alım yapan yerli kişisel yatırımcının dolar talebinin azalmasının, TCMB'nin faiz indirim ölçüsüne yönelik belirsizlik nedeniyle Fed'den faiz indirim beklentisinin global risk iştahını desteklediği bir ortamda olumsuz haber akışına karşın kurda fiyatlamaların hudutlu kalmasına neden olduğu belirtiliyor.

S-400 teslimatının başlamasıyla Cuma günü 5.7780 düzeyine kadar yükselen dolar/TL TRYTOM=D3 , haftasonunda TCMB Lideri Murat Uysal'ın açıklamaları ve Fitch'in not indirimine karşın dün 5.70-5.7250 bandında hareket ettikten sonra 5.7130 düzeyinden kapandı. Bu sabah saat 0912 itibariyle ise 5.7050/5.7100 düzeyinde bulunuyor.

Sepet bazında TL tıpkı saatte 6.0503/6.0560, euro/TL ise 6.3958/6.3988 düzeyinde.

Swap piyasasında Mart ayında atılan adımların akabinde yabancı yatırımcıların artık pek süreç yapmaması ve son periyotta ağır döviz talebi gözlenen yerli ferdî yatırımcının doygunluğa ulaşmasının ağır gündeme karşın kurda agresif hareketleri engellediğini belirten bir

bankacı, “Yerli yatırımcı o kadar çok dolar aldı ki arzda kesinti oluştu. Bireysel

yatırımcıdaki doygunluk herkesin beklemeye geçmesine neden oldu” dedi.

Fed'in Temmuz'da ve yılın kalanında faiz indirimi yapacağı beklentisinin gelişmekte olan piyasalara olumlu yansıdığını söyleyen tıpkı bankacı, “Geçen hafta rand ve realdeki primlere rağmen Uysal'ın açıklaması, S-400 teslimatı, Fitch'in not indirimi üzere iç dinamikler nedeniyle

TL buna ayak uyduramadı, dün ise bu boşluğı kapattı” dedi ve şöyle devam etti:

“Piyasada Trump'ın yaptırımlara muafiyet uygulama yetkisini kullanacağı, pazarlığın devam edeceği ve yaptırımların 2020'ye kadar ötelenebileceği algısı oluşmaya başladı. Bu nedenle odak iç gelişmelere yöneldi, Fitch bile S-400'den fazla TCMB'nin bağımsızlığını önplana çıkardı. Münasebetiyle piyasa 25 Temmuz'a kadar beklemede olacak. Çetinkaya öncesi 100-150 baz puanlık indirimi makul bulunurken 200 baz puanlık beklenti oluştu ki bu da totalde kurda 10 kuruşluk artış tesiri yarattı. Bunun da üzerinde önden yüklemeli bir artırım TL'de 5.85'lere baskı oluşturur. Altında kalan bir ölçü ise sıkı duruş algısıyla TL'de paha kazanımına neden olabilir.”

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı ve NATO'nun savunma sistemiyle uyumlu olmadığı ve F-35'in güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle ABD'nin karşı çıktığı S-400 füze sistemine ilişkin modüller Cuma günü prestijiyle Türkiye'ye gelmeye başladı. sonunda medya temsilcileri ile bir ortaya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “CAATSA'nın kapsamı içinde Türkiye yok, bu türlü bir şey kelam konusu değil. Hasebiyle daha da ileri gidecek olursak, bunun içinde F35 ile ilgili de rastgele bir şey kelam konusu değil” dedi.

Trump ise dün yaptığı açıklamada Washington'un Ankara'ya F-35 savaş uçaklarını satamamasının “adil olmadığını” söyledi. Trump “(F-35 üreticisi) Lockheed'in hiç de şad olmadığını söyleyebilirim” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı sözcüsü Morgan Ortagus ise Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Trump'ın “CAATSA maddesindeki tüm seçenekleri incelediğini” söyledi. yandan TCMB Lideri Murat Uysal hafta sonunda AA'ya verdiği söyleşide mevcut gelişmelerin para siyasetinde hareket için bir hareket alanı oluştuğuna işaret ettiğini söyleyerek, “Elbette enflasyondaki olumlu eğilimin devamını sağlamak için para siyasetinin temkinli bir duruş sergilemeye devam etmesi kıymet taşıyor, fakat burada sıkılık derecesini nominal değil gerçek faizler üzerinden tanımlamak daha gerçek olur. Enflasyon görünümünü etkileyen bütün faktörleri yakından izleyerek, gerek beklentiler gerekse kendi projeksiyonlarımızı dikkate alan makul bir gerçek getirinin korunduğu bir çerçeveyi temel alacağımızı söz edebilirim” dedi. aslında bir indirim bekleyen piyasalar seyrinde indirimin ölçüsü belirleyici olacak.

Uysal'ın vazifeye gelmesinin çabucak akabinde geçen hafta Reuters'ın yaptığı ankete nazaran Çetinkaya'nın vazifeden alınarak faizlerin düşürülmesine daha sıcak baktığı belirtilen Uysal'ın getirilmesinin akabinde bu ay faiz indirimlerine başlaması beklenen TCMB'den indirim beklentisi lider değişimi öncesine nazaran 100 baz puan artarak 200 baz puana yükseldi. TCMB Lideri Murat Çetinkaya'nın misyondan alınmasının, yetkililerin daima trendin altında devam eden büyüme devri ve enflasyondaki düşüşle ilgili toleranslarına yönelik kuşkuların artmasına yol açtığını belirterek Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürdü, görünümü negatifte tuttu. akabinde gözlerin çevrildiği S&P ise ABD yaptırımlarının bilhassa Türkiye'nin bankacılık dalını gaye alması halinde ülkenin kredi notunun düşürülebileceğini belirtti.

Başlıca üç kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P, Moody's ve Fitch, Türkiye'yi yatırım yapılabilir düzeyin altında derecelendiriyor. yüksek dolarizasyon, TCMB'nin para siyasetine ait belirsizlikler, S-400'ler nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulama ihtimali ve Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeydoğusunda yeni bir petrol ve doğalgaz sondaj faaliyeti yürütmeye başlamasıyla Doğu Akdeniz'de güç kaynaklı artmaya başlayan tansiyonun TL için ana risk ögeleri olduğunu söylüyorlar.

Tahvil piyasasında ise evvelki haftayı %18.98 düzeyinden kapatan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta %18.92, valörde son süreçte %18.97 düzeyindeydi. Dün ise spot kapanışta %18.91, valörde son süreçte %18.83 düzeyindeydi.

Önceki haftayı %16.21 düzeyinden kapayan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta %17.22, valörde son süreçte %17.06 düzeyindeydi. Dün ise spot kapanışta %17.43, valörde son süreçte %17.32 düzeyindeydi.

Başa dön tuşu