BONO&FX-G20’de Erdoğan-Trump görüşmesinin beklendiği piyasalarda dar bantta yatay seyir sürüyor

ANKARA, 27 Haziran (Reuters) – Fed yetkililerinin güçlü faiz indirimi beklentilerini hafifleten açıklamaları sonrası dün dolar/TL dalgalı bir seyir izlerken, S-400 gelişmelerinin izlendiği piyasada hafta sonunda G20 tepesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Lideri Donald Trump'ın yapacağı görüşme yakından izlenecek.

İstanbul seçiminin geride kalmasının akabinde piyasalarda asıl istikamet belirleyici olarak ABD- Türkiye ilgileri yakından takip ediliyor. G20 tepesi kapsamında yapılacak görüşme öncesi piyasanın gelişmeleri her iki istikamette de fiyatlama ve yeni konum alma isteği epey azalmış durumda. öncesinde TL'de kazanımların da kayıpların da hudutlu kalabileceği belirtilirken, dolar/TL'de nispeten dar bir bantta hareket sürüyor.

Bugün iç piyasada TCMB'nin haftalık bilgileri ve Haziran ayı ekonomik itimat endeksi takip edilecek. Dış piyasalarda ise ABD birinci çeyrek en son GSYH ve haftalık işsizlik maaşı müracaatları başta olmak üzere ağır data gündemi izlenecek. günü 5.78 civarında tamamlayan dolar/TL TRYTOM=D3 bu sabah saat 0844'te 5.7710/5.7795 düzeyinde bulunuyor.

Sepet bazında TL birebir saatte 6.1611/6.1706, euro/TL ise tıpkı saatte 6.5515/6.5620 düzeyinde.

Bankacılar G20 ve öncesinde bölge ülkelere ziyaretler için Türkiye'den ayrılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump görüşmesinden çıkacak izlenimin piyasadaki en kıymetli istikamet belirleyici olarak görüyor.

Öte yandan Trump'ın Temmuz ayında Türkiye'yi ziyaret etme ihtimali de bulunuyor. NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planları nedeniyle aylardır uyuşmazlık yaşıyor.

Türkiye, Rusya'dan askeri ekipman alması halinde CAATSA ismi verilen 2017 tarihli kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalabilecek, Türk savunma sanayi şirketlerine de yaptırım gündemde.

ABD ve Çin ortasındaki ticaret savaşları da yakından izleniyor. Bu çerçevede G20 doruğunda iki ülke liderinin yapacağı görüşmeden çıkacak bildiriler da takip ediliyor.

Tahvil piyasasında ise seçim öncesi son süreçte %19.92 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi dün son süreçte %19.52 düzeyindeydi.

Seçim öncesi son süreci %16.43 düzeyinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün son süreçte %16.39 düzeyindeydi.

SİYASET GÜNDEMDE KALMAYA DEVAM EDECEK

İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin tamamlanmasıyla değerli bir siyasi riskin geride bırakılmasına rağmen piyasalarda önümüzdeki periyotta siyasi gündemin nasıl şekilleneceği, İstanbul seçimlerinin AKP başta olmak üzere siyasete nasıl bir değişiklik getireceği yakından takip ediliyor.

Reuters'da yayınlanan bir haberde kimi partililere nazaran, İstanbul seçiminde ağır bir mağlubiyete uğrayan AKP'de, seçim sonucundan çıkan bu bildiriye nazaran adım atılması gerekiyor.

Partili yetkililer, gelinen hasarı onarmak için değişimin artık kaçınılmaz olduğunu, kabine ve parti idaresinde değişiklik yapılabileceğini belirtiyor. yandan bu hafta Reuters'da yayımlanan bir haberde de Ali Babacan'ın sonbaharda kurmayı planladığı yeni parti düşük bir oy oranında kalsa bile giderek eriyen oyları nedeniyle %50 oy oranı riske giren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işini daha da zorlaştırabilir.

Başa dön tuşu