BONO&FX-Kur ve faizde bu hafta TCMB enflasyon raporu, Fed faiz kararları izlenecek

ANKARA, 29 Temmuz (Reuters) – Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) 425 baz puanlık faiz indirim kararı akabinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın alışılagelenin tersine sert faiz indirimleri yerine kademeli faiz indirimi daveti yapmasıyla birlikte geçen hafta gördüğü 1 haftanın en düşük düzeylerinde güne başladı.

Bankacılar bu hafta TCMB'nin yılın üçüncü enflasyon raporunda vereceği siyaset bildirilerinin yılın kalan 3 faiz kararına tesirini, ABD ve Japonya merkez bankalarının faiz kararlarının piyasalarda taraf belirleyici olarak izleneceğini söylediler.

Asya borsaları Fed'in Çarşamba günü beklenen faiz indirimi öncesinde aşağı istikametli seyir izlerken, yatırımcılar 25 baz puan kestirim ettikleri bu indirimin devamının gelip gelmeyeceğine yönelik ipuçlarını izliyor olacaklar.

Vadeli süreç kontratları yatırımcıların Fed'den 25 baz puan faiz indirimini fiyatlara yansıttıklarını, yarım puan faiz indirimi beklentisinin ise epey düşük olduğunu gösteriyor. FEDWATCH

Yatırımcıların gelecek bir yıl içinde 100 baz puan faiz indirimi fiyatladıkları göz önüne alındığında ise mümkün bir indirim kararından çok faizlerin bundan sonraki seyri hakkında Fed'den gelecek açıklamalar daha yakından izlenecek.

TCMB geçen hafta siyaset faizini 4.5 yıl ortanın akabinde 425 baz puan indirdi. Dalgalı bir seyrin akabinde kur faiz indirimi öncesindeki 5.70'li düzeylerde dengelendi. Erdoğan'ın kademeli faiz indirimi daveti ile birlikte hem TL'de bedel karı hem de tahvil bono getirilerinde düşüş hızlandı.

Dolar/TL TRYTOM=D3 geçen hafta en düşük 5.62'yi test ettikten sonra haftayı 5.65 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah ise güne saat 0835'te 5.6630/5.6720 düzeyinden başladı.

Aynı saatte sepet bazında TL 5.9820/5.9918, euro/TL ise 6.3009/6.3115 düzeyindeydi.

TAHVİL GİRİŞLERİ TL'Yİ DE DESTEKLİYOR

Tahvil getirileri ise TCMB faizlerinde kademeli düşüş beklentilerinin kuvvetlenmesiyle birlikte geçen hafta düşüşünü devam ettirdi. En besbelli düşüş ise geçen hafta son süreç gününde yaşandı. 2 yıllık gösterge tahvil Cuma günü yaklaşık 80 baz puan gerileyerek son süreçte %16.35 bileşik düzeyindeydi.

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günün düşüş 50 baz puana yaklaştı. 10 yıllık tahvilde bileşik getiri ise Cuma son süreçte %15.47 oldu.

Öte yandan piyasaların gündeminde Türkiye ABD münasebetleri, global büyüme tasaları, global ticaret savaşları, Brexit, akdenizde AB ile yaşanan gerginlik, muhtemel bir kabine revizyonu, yeni parti hazırlıkları da kalmaya devam ediyor.

Başa dön tuşu