BONO&FX-Seçim sonrası siyasi gündem izlenecek, S-400 endişeleri piyasada hissedilirken haftasonu yapılacak G20 bekleniyor

ANKARA, 25 Haziran (Reuters) – Seçimin akabinde siyasi bir belirsizliğin de ortadan kalkmış olmasıyla birlikte TL dün güne kıymet yararlarıyla başladı lakin bu karlarını bugüne taşıyamadı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Lideri Donald Trump ortasında Japonya'da bu haftasonu G20 doruğunda yapılacak ikili görüşmenin beklendiği piyasada dün S-400 tasaları seçim optimistliğini baskılayan en değerli neden oldu.

Yurtiçinde açıklanacak değerli bir data gündemi bulunmazken, seçim sonrası siyasi gündem bugün yakından takip edilecek. Erdoğan, saat 1130'da evvel partisinin TBMM Küme Toplantısı'na akabinde ise 1400'da partisinin MYK toplantısına katılacak.

Grup toplantısında Erdoğan'ın seçim sonrası vereceği bildiriler izlenecek. Piyasalar bu iletilerden ve basına kapalı gerçeklesek MYK toplantısının akabinde seçim sonrası siyasi gündeme ait ipuçları arayacaklar.

İstanbul'da tekrarlanan lokal seçimlerde Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu yarışı yaklaşık 9 puan önde tamamladı. Lokal seçimin akabinde yeni bir itiraz süreci ya da erken seçim vb. tartışmalar gündeme gelmedi.

Ancak tekrar de piyasalarda önümüzdeki periyotta siyasi gündemin nasıl şekilleneceği, İstanbul seçimlerinin AKP başta olmak üzere siyasete nasıl bir değişiklik getireceği yakından takip ediliyor.

Seçimler öncesi son süreç günü olan Cuma 5.8140 düzeyinden kapanan dolar/TL TRYTOM=D3 dün gün içinde 5.7120'ye kadar gerilerken TL'nin dolar karşısındaki paha karı %1'i aştı. Dolar/TL öğlenden sonra karlarının neredeyse tamamını geri vererek tekrar 5.8290'a kadar yükseldi. TL'deki kıymet kaybında ABD ile bağlara yönelik telaşlar belirleyici oldu.

Dolar/TL bu sabah saat 0844 prestijiyle 5.8150/5.8295 düzeyinde bulunuyor.

Sepet bazında TL birebir saatte 6.2218/6.2374, euro/TL ise 6.6279/6.6450 düzeyinde.

TL'de dün bedel yararlarının zayıflaması Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun “Hangi yaptırım kararı olursa olsun Amerika'dan ne açıklama gelirse gelsin biz S-400'ü aldık ve şu an ne vakit teslim edileceği konuşuluyor” açıklamasıyla başladı. seçim riski ortadan kalksa da S-400 konusu ve ABD'den gelebilecek mümkün yaptırımların TL için hâlâ risk ögesi olduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Lideri Donald Trump'ın 28-29 Haziran'da G20'de yapacağı görüşme öncesinde TL'de kazanımların hudutlu kalabileceğine dikkat çekiyordu.

ABD idaresinden üst seviye bir yetkili, Trump'ın Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenecek G20 doruğu kapsamında Erdoğan'ın da ortalarında bulunduğu en az sekiz dünya başkanıyla ikili görüşmeler yapacağını belirtti.

İki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planları nedeniyle aylardır uyuşmazlık yaşıyor.

Türkiye, Rusya'dan askeri ekipman alması halinde CAATSA ismi verilen 2017 tarihli kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalabilecek. Öte yandan savunma sanayi şirketlerine de yaptırım gündemde. Ekonomik içerikli ABD yaptırımları Türkiye iktisadına değerli bir tesir yaratma kabiliyetine sahip. Öte yandan Trump, ABD Kongre'sinin CAATSA kapsamındaki yaptırımlarını kimi sonlu hallerde askıya alabiliyor.

Öte yandan tahvil bono getirileri de seçim sonrası geriledi lakin TL'ye paralel yararlar kalıcı olmadı. Seçim öncesi son süreçte %19.92 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi dün %18.65'e geriledi fakat son süreç %19.41 oldu.

Seçim öncesi son süreci %16.43 düzeyinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi %15.95 düzeyinden açıldıktan sonra son süreçte %16.20 düzeyindeydi.

Başa dön tuşu