İSTANBUL, 9 Temmuz (Reuters) – Merkez Bankası (TCMB) Lideri Murat Çetinkaya'nın misyondan alınmasının akabinde yükselen dolar/TL 5.70'li düzeylerde dengelenmeye çalışırken, yeni lider Uysal'ın mümkün bildirilerini bekleyen piyasalar S-400'lerin teslim tarihinin yaklaştığı bir ortamda bir yandan da ABD ile alakaların seyrini izliyor.
Öte yandan Hazine bugün gerçekleştireceği ihalelerle Temmuz ayı borçlanma programını tamamlayacak. Bugün 9 Ekim 2019 itfalı üç ay vadeli Hazine bonosu birinci kere, 21 Nisan 2021 vadeli iki yıllık gösterge tahvil ile 6 Ağustos 2025 itfalı altı yıllık değişken faizli tahvil tekrar ihraç edilecek.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hafta sonunda Çetinkaya'yı misyondan almasının akabinde bağımsızlık kaygılarının artmasıyla dün satıcılı seyreden TL varlıklarda, 25 Temmuz'da hudutlu yapılması beklenen faiz indiriminin beklenenden daha agresif olup olmayacağı piyasalarda istikamet belirleyici olacak.
Bu çerçevede Uysal'ın önümüzdeki günlerde düzenlemesi beklenen basın toplantısının değerine dikkat çekiliyor.
G20 sonrası ABD ile bağların düzeleceği beklentisiyle TL'de gözlenen kıymet yararı ve global faizlerdeki düşüş eğiliminin yanı sıra yıllık enflasyonda gözlenen sert gerilemeye paralel TCMB'nin bu ay prestijiyle faiz indirimlerine başlayacağı varsayım ediliyor. enflasyondaki düşüşün baz tesiri kaynaklı olması nedeniyle %24 düzeyindeki faizlerde yüksek indirimi mümkün görmüyordu lakin Uysal'ın faiz indirimi konusunda “agresif” olabileceği belirtiliyor. Uysal'ın sıkı para siyasetinin devam edeceği tarafında bildiriler vermesi ve S-400 iyimserliğinin devam etmesi halinde kurda tekrar geri çekilmenin gözlenebileceği belirtiliyor.
Ahlatçı Yatırım'ın notunda, “Çetinkaya'nın vazifeden alınması ve yerine Murat Uysal'ın atanması sonrası birinci reaksiyonlarda TL varlıklar sert hareketlere maruz kalsa da devamında bu hareketlerin yerini sakin bir seyre bıraktığı gözlendi. Buradan çıkarılabilecek yorum şu an için TCMB'nin bağımsızlığı ile ilgili telaşlar şimdi yüksek boyutta değil ve bununla ilgili olarak yeni liderin konuşma ve birinci icraatları bekleniyor” denildi.
Notta, yapılan atama sonrası piyasa itimadını kısmi de olsa gösteren indikatör mahiyetindeki Türkiye'nin beş yıllık CDS'lerinin 370 baz puandan tekrar 400 baz puan düzeylerine yakın yerde hareketini sürdürdüğü belirtilerek, “Dolar/TL teknik olarak düşen kanal içinde hareketini sürdürüyor. Kanal içinde kalmayı sürdürdüğü sürece aşağı istikametli hareketler görülebilir. Bu minvalde muhtemel 5.7600 direnç düzeyi altındaki kapanışlar ile 5.7050 orta takviye düzeyinin aşağı taraflı geçilmesi kurda tekrardan 5.6520-5.5840 düzeylerini gündeme getirebilir” denildi.
Öte yandan Pictet Asset Management portföy yöneticisi Guido Chamorro, TCMB'deki misyon değişimine yönelik olarak dün, “Bunun gerçek bir şok olduğunu söyleyemem fakat katiyetle sürpriz zira görünüşe nazaran TCMB zati faiz indirim yoluna girmişti” diyerek, TCMB'nin bu ay esasen faiz indirmesinin beklendiğini münasebetiyle Uysal bu süreci hızlandırabilecek olsa da siyaset bütününün değişmiş olmayacağını söyledi.
Türkiye'nin geçen hafta ihraç ettiği 2.5 milyar dolarlık eurobondu portföylerine alan yatırımcılar bu vazifeden alma nedeniyle şaşkınlığa uğrayarak, yaptıkları alımdan pişman olmuş görünüyor.
Eurobonda yatırım yapan Chamorro, bu adımın kredibilite açısından negatif olduğunu söyleyerek, “Bunun geldiğini görseydim konumumu artırmazdım” dedi. izlediği değerli hususlardan biri de S-400'ler. Temmuz ayı Rusya'dan alınan S-400 sistemin teslim edilecek olması ve ABD'den gelebilecek muhtemel yaptırımlar nedeniyle TL varlıklar açısından kritik bir ay olarak öne çıkıyor.
Cuma günü 5.6345 düzeyinden kapanan ve TCMB adımının akabinde Asya seansında 5.8245'e sert yükselen dolar/TL TRYTOM=D3 dün kayıplarının bir kısmını geri alarak 5.7350 düzeyinden kapanmış lakin TL gelişmekte olan ülke para üniteleri ortasında en makûs performansı göstermişti.
Dolar/TL bu sabah saat 0904'te 5.7390/5.7445 düzeyinde bulunuyor. Birebir saatte sepet bazında TL 6.0849/6.0933, euro/TL ise 6.4165/6.4364 düzeyinde.
Tahvil piyasasında iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü son süreçte %18.98 düzeyindeydi. Dün ise spot kapanışta son süreçte %19.12 düzeyindeydi.
10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama %16.08, valörde son süreçte %16.21 düzeyindeydi. Dün ise %16.18 düzeyinden açılarak %16.92'ye kadar yükseldikten sonra spot kapanışta son süreçte %16.73, valörde son süreçte %16.87 düzeyindeydi.
GLOBAL PİYASALAR
Yurtiçinde riskler devam ederken, küresel ortam ise son periyotta destekleyici pozisyondaydı. Global faizlerde düşüş eğilimi gelişmekte olan piyasalara yönelik olumlu bir havayı beraberinde getiriyor. Global risk iştahındaki artış misal ülkelerden daha çok satış baskısı altında kalan ve yüksek faiz sunan Türkiye'ye yönelik iştahın son iki haftada daha da kuvvetlenmesine neden olmuş ve TL'de toparlanma gözlenmişti.
Bu çerçevede ABD'de Cuma açıklanan güçlü tarım dışı istihdam verisinin akabinde Fed'den faiz artırım beklentilerinin güç kaybetmesiyle Fed Lideri Powell'ın Kongre'de yapacağı konuşma öncesinde dolar en önemli para üniteleri karşısında üç haftanın doruğuna yakın süreç görüyor.
İşlemcilerin sert faiz indirim beklentilerini azaltmaya devam edip etmeyecekleri belirlemek için Powell'ın yarından itibaren Kongre önünde yapacağı iki günlük konuşma yakından izlenecek.