Ekonomi yönetimi, tasarrufçuların dövize olan talebini azaltmak adına bankalara zorunlu karşılıkları artırma gibi bir dizi ek yük getirmişti. Şimdi ise doğrudan tasarrufçuların döviz kazançlarını kısmayı hedefleyen ek maliyet hazırlıkları yapılıyor.
Yapılacak düzenleme ile faiz geliri ve borsadan elde edilen kazançlara uygulanan vergi oranları, mevcut durumdan daha yüksek bir yüzde 40’a kadar çıkabilecek. Bu adımın, ekonomik istikrarı sağlamak ve dövizin kontrol altına alınmasını desteklemek amacıyla yapıldığı ifade ediliyor.
İKİNCİ HEDEFTE BORSA VAR
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan torba yasa teklifi kapsamında, yabancı para cinsinde ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan getirilerle bankalardaki döviz hesaplarından elde edilen faiz ve kâr payı gelirlerinden alınan vergi oranlarındaki değişiklik de dikkat çekiyor. 12’nci madde ile Cumhurbaşkanı’na yüzde 40’a kadar vergi oranı belirleme yetkisi verilmesi öngörülüyor.
Mevcut durumda vergi yükü yüzde 30’a sınırlı ve vergi oranı yüzde 25’e kadar çıkabiliyor. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte, Cumhurbaşkanı’nın yüzde 40’a kadar vergi belirleme yetkisi, Hazine’nin döviz yerine Türk Lirası borçlanma senetlerini tercih etmesini ve bankalarda döviz yerine TL hesabı açılmasını avantajlı hale getirebilir.
Ayrıca torba yasa teklifi, borsada hisse senedi alım satımından elde edilen kazançlara uygulanan vergi oranlarını yüzde 15’e kadar artırma yetkisini, ‘yüzde 40’a kadar’ şeklinde genişletmeyi hedefliyor. Bu yetkinin, hisse senetlerinin özelliklerine göre farklı oranlarda kullanılması planlanıyor. Vergi yetkisi, şu an için artış değil, aksine indirim yönünde kullanılıyor.
Sporculara avantaj uzatılıyor
Merkez Bankası’nın Faiz Kararı Belli Oldu!
Başta futbolcular olmak üzere sporcuların elde ettiği kazançlara düşük oranlı gelir vergisi uygulaması normalde bu yılın sonunda bitiyordu. Ancak torba yasa teklifiyle bu süre 2028 sonuna kadar 5 yıl daha uzatılıyor ve Cumhurbaşkanı’na ileride ilave 5 yıl daha uzatma yetkisi veriliyor. Lig usulüne tabi spor dallarında en üst ligde oynayan sporcuların kazançlarından halen yüzde 20, bir altındaki ligdeki sporculardan yüzde 10 ve diğer ligler ile lig usulüne tabi olmayanlardan yüzde 5 vergi alınıyor.