BTC volatilitesi 2020 yılı seviyelerine geri döndü: Fırtına öncesi sessizlik mi?

Investing.com – Bitcoin fiyatı, bu hafta 17.000 dolar bandına geri döndü. Bunun yanında 2023’e müspet bir ivmeyle başlayan kripto paranın düşük bir volatiliteyle hareket ettiği gözlemleniyor.

Kripto para araştırma şirketi Arcane Research, yayımladığı son raporunda Bitcoin’in son görünümünü ele aldı ve düşük volatiliteyi vadeli piyasalardaki sakinliğe bağladı. Araştırmacılar, ayrıyeten düşük oynaklıkta devam eden seyrin spekülatif talepte azalmaya işaret ettiğine vurgu yaptı.

Arcane Research’ün raporuna nazaran en büyük kripto paranın son 1 aylık volatilitesi, Haziran 2020 devri düzeylerine gerilemiş durumda. BTC fiyatı son 10 günde tarafını nispeten üst çevirse de oynaklık düzeyi geçmiş yıllardaki en düşük düzeylere gerilemiş durumda.

Bitcoin, ayrıyeten volatilitesindeki düşüklükle altın, dolar endeksi, Nasdaq ve S&P 500’den daha istikrarlı bir grafik çiziyor. Bitcoin’in son 5 günlük volatilitesini ele alan araştırmacılar, tüm endekslerin altında seyreden sakin fiyat hareketini göreli oynaklık sıkışması olarak tanımlıyor ve bu türlü bir durumunda geçmiş periyotlarda yalnızca 5 defa görüldüğünü belirtiyor. 

Bitcoin piyasasındaki göreli volatilite sıkışması, araştırma şirketine nazaran olağandışı fiyat hareketlerine taban hazırlığı olarak yorumlanıyor. 

Geçmiş bilgilere dayanarak yorumunu genişleten araştırma grubu, bu çeşit düşük aktivite aktifliğinin akabinde takip eden 1 ay boyunca keskin volatil hareketlerin görüldüğünü lisana getirdi.

Bitcoin’de son durum

Bitcoin fiyatı, yılbaşından bu yana düşük oranlı da olsa olumlu günlük kapanışlar gerçekleştirerek üst istikametli hareketine devam ediyor. 

Dün %1,5’luk kıymet artışı kaydeden Bitcoin, 17.400 dolar bandına adım atarken 10 günlük dönemde en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi. Bugün süreçler daha düşük volatilitede devam ederken BTC fiyatının, son vakitlerde ABD seansında daha volatil hareket ettiği görülüyor. 

Diğer yandan düşük süreç aktivitesi, yarın açıklanacak ABD enflasyonu öncesi, yatırımcıların bekleme kademesine girmesiyle de açıklanabilir. Yarın TSİ 16.30’da açıklanacak ABD enflasyon sayıları öncesi ve sonrasında Bitcoin başta olmak üzere kripto piyasalarında daha volatil hareketlerin başlayabileceğini görebiliriz.

Yazar: Günay Caymaz

Başa dön tuşu