Investing.com – ECB’nin genişlemeci para siyasetine devam kararı ve Fed’in de faiz indirimine gerçek ilerlemesi ile global piyasalarda düşük faiz beklentili yükseliş yaşanıyor. Bilhassa gelişen ülke varlıklarının bedel kazandığı son ayda risk iştahın devam etmesi ile fiyatlamalar payları destekliyor.
TL tarafında da hem global gelişmeler hem de son haftalardaki optimist algı ile fiyatlamalar olumlu ilerliyordu. Trump ve Erdoğan görüşmesi sonrası S-400 problemine dair sert bir yaptırım olmama mümkünlüğü, enflasyonun mevsim ve baz tesiri ile son bir yılın en düşüğüne inmesi (%15,72) ve tüketici inancında artış yaşanması TL’yi destekleyen iç gelişmeler olarak izlendi.
USD/TRY kuru 3 hafta düşüş yaşadı ve Perşembe günü 5,60 altına gerileyerek son 3 ayın en düşük düzeyine indi.
TCMB kanadında ise son toplantılarda açıklama metninde değişikliğe gidilmesi ile faiz indirimi beklentileri kuvvetlendi ve enflasyondaki düşüş sonrası ise 25 Temmuz’da faiz indirim sürecinin başlaması bekleniyor.
Hafta sonu TCMB Lideri Çetinkaya’nın KHK ile misyondan alınması, yerine lider yardımcısı Murat Uysal’ın atanmasının akabinde Temmuz toplantısında sert bir faiz indirimine gidileceği beklentisi kuvvetlendi.
Hem lider değişikliği hem bunun uygulanma hali hem de faiz indiriminde daha keskin adımlar atılacağı fikri ile TL haftaya düşüşle başladı. USD/TRY 5,80 üzerine çıkmasının akabinde 5,70 üzerinde %2’ye yakın primli fiyatlanırken BIST 100 %1 eksi bölgede süreç görüyor.
TCMB’nin bağımsızlığına dair kaygılar ve faiz indirimi beklentilerine rağmen fiyatlamalardaki oynaklık çok sert olmadı, lakin haftanın devamında S-400 konusundaki gelişmeler kurun fiyatlamasında tesirli olabilir. Öteki taraftan istihdam sonrası daha yavaş faiz indirimi uygulaması beklenen Fed kanadında bu hafta Lider Powell’ın konuşması izlenecek.
Geçen hafta 200 günlük hareketli ortalama düzeyi olan 5,64’ün altına gerileyen kurda 100 günlük hareketli ortalama düzeyi olan 5,8150 birinci direnç olarak izleniyor.