Çin’deki COVID-19 protestoları sonrasında yatırımcılar, doların güvenli limanlarına sığındı

Yazar – Peter Nurse

Investing.com – ABD doları Pazartesi günü Avrupa’da yükseldi. Çin hükümetinin, artan COVID-19 vakalarıyla mücadele ederken getirdiği kısıtlamalara karşı protestolar, güvenli limanlara olan talebi artırdı ve Çin yuanı iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0,1 artışla 106,055’e yükseldi ve geçen hafta gördüğü üç ayın en düşük seviyesi olan 105,30’dan uzaklaştı.

Çin’de Pazartesi günü vaka sayısı yeni bir rekor kırdı. Ülkede insan hareketliliği üzerindeki kısıtlamaların kapsamı, bazı şehirlerde bir dizi protestoya yol açtı ve nüfusun büyük bir kısmı, bu kısıtlamaların ilk salgından üç yıl sonra hâlâ yürürlükte olmasına duydukları öfkeyi gösterdi.

Bu nadir protestolar, Çin’in katı COVID-19 politikasının uygulanabilirliği ve ekonomi üzerindeki etkisi konusundaki endişeleri artırarak dolar/yuan çiftini %0,3 artışla son iki haftanın en yüksek seviyesi olan 7,1963’e taşıdı.

ABD doları Pazartesi günü daha yüksek işlem görse de kazançları, Fed’in önümüzdeki aylarda faizleri daha az artıracağı yönündeki beklentilerin artmasından dolayı sınırlı oldu.

Bunun dışında yatırımcılar; ABD ekonomisinin, bu yılki agresif faiz artışlarının ağırlığı altında zorlandığına dair işaretler ararken dikkatler, Cuma günkü istihdam raporu Kasım ayı verilerinde.

Bu, Fed’in Aralık ayında yapacağı yılın son toplantısından önceki son tarım dışı istihdam raporu olacak ve ekonomistler, ABD ekonomisinin 200.000 yeni istihdam yaratarak Aralık 2020’den bu yana en küçük artışı yaşamış olmasını bekliyor.

Ayrıca Fed Başkanı Jerome Powell Çarşamba günü ekonomik görünümü tartışırken St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve New York Fed Başkanı John Williams Pazartesi günü konuşma yapacak diğer isimlerden.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın seansın ilerleyen saatlerinde Avrupa Parlamentosunda yapacağı konuşma öncesinde euro/dolar ikilisi, %0,1 düşüşle 1,0383 seviyesine geriledi.

Yatırımcılar, Euro Bölgesi TÜFE oranının Ekim ayında %10’un üzerinde işlem görmesi nedeniyle ECB’nin Aralık ayında 75 baz puanlık bir faiz artışına devam edip etmeyeceğine ya da bölge resesyona girerken 50 baz puanlık bir artışın daha uygun olup olmadığına dair ipuçları arayacak.

Çin’de yavaşlayan büyümenin, Avustralya’nın ham maddelerine olan talebi vurma ihtimali nedeniyle riske hassas AUD/USD kuru, %0,9 düşüşle 0,6686 seviyesine gerilerken sterlin/dolar ise geçen hafta gördüğü üç ayın en yüksek seviyesi olan 1,2153’ten çekilerek 1,2073 seviyesine indi.

Cuma günü açıklanan verilere göre Tokyo’da çekirdek TÜFE Kasım ayında beklenenden daha fazla artarak 40 yılın en yüksek seviyesine çıkarken daha az şahin bir Fed beklentisiyle yen destek gördü; dolar/yen %0,7 düşüşle 138,13 seviyesine geriledi.

Başa dön tuşu