BONO&FX-Trump’ın müspet algılanan yaptırım telaffuzları akabinde düşen dolar/TL’de bu hafta TCMB’nin faiz kararı belirleyici olacak

ANKARA, 22 Temmuz (Reuters) – ABD Lideri Donald Trump'ın Türkiye'ye yaptırım konusunda yaptığı birinci açıklamaların olumlu algılanmasıyla düşüşe geçen dolar/TL'de istikamet belirleyici olarak Merkez Bankası'nın 25 Temmuz'da açıklayacağı faiz kararı bekleniyor.

Bankacılar ABD ile münasebetlerin seyrini yakından izlemeye devam edildiğini; bu hafta Avrupa, önümüzdeki hafta ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarının da yakından izleneceğini belirtirken bu hafta piyasada taraf belirleyenin ise TCMB'nin faiz kararı olacağını belirtiyorlar.

Küresel piyasalarda İran-İngiltere tansiyonu takip edilirken ABD-Çin ticaret görüşmeleri ve ABD'li şirketlerin açıkladıkları bilançolar da izleniyor.

Merkez Bankası Lideri Murat Uysal'ın misyona gelmesinin akabinde yaptığı birinci açıklamanın para siyasetinde daha gevşeme yanlısı olacağına işaret ettiğini belirten ekonomistler, TCMB'den 25 Temmuz'da faiz indirim beklentisini 250 baz puana yükseltti.

Reuters'ın 25 kurumun iştirakiyle yaptığı ankette oluşan medyana nazaran halihazırda %24 düzeyinde olan siyaset faizinin Temmuz'da %21.5 düzeyine çekilmesi, yılsonunda ise 600 baz puan düşüşle %18 düzeyine gerilemesi bekleniyor. Temmuz için beklentiler %19-23 yani 100-500 baz puan indirim aralığında şekilleniyor.

Reuters'ın misyon değişiminin çabucak akabinde yaptığı ankette Temmuz beklentisi 100 baz puan artarak 200 baz puana yükselmiş, yıl sonu için ise 425 baz puan düzeyinde oluşmuştu. TCMB'nin 400 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapmasının kurda bozulmaya neden olabileceğini belirtiyorlar.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Piyasa fiyatlamalarına bakıldığında artık 250-300 baz puandan aşağı bir indirim beklenmediğini söyleyebiliriz. Swaplara baktığımızda fiyatlama 325 baz puan civarında ki toplantıya kadar daha da artış olabilir. Piyasa artık faiz indirimlerinin önden yüklemeli olacağını düşünüyor. TL'ye tesiri ise yapılacak indirime ve telaffuzlara nazaran değişecektir lakin 400 baz puanı aşan önden yüklemeli bir indirim takviminin TL'yi global bir satış baskısında epeyce kırılgan bir hale getireceğini söyleyebiliriz” dedi.

Bankacı bu hafta Avrupa, önümüzdeki hafta ABD, Japonya üzere global merkez bankalarının da faiz kararlarını açıklayacağına dikkat çekerek, “ABD'de 25-50 baz puan faiz indirimi bekleniyor. bizim üzere ülkeler açısından kıymetli bu TL'ye yönelik riskleri azaltabilecek en kıymetli etken” dedi. Bankacı ayrıyeten ABD ile bağlantılara yönelik her iki ülkeden de gelebilecek telaffuzların de piyasa açısından hala değerini koruduğuna dikkat çekti.

Bankacılar bu kapsamda ABD'nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey başta olmak üzere ABD'li yetkililerin bugün ve yarın Ankara'da gerçekleştireceği görüşmelerin de yakından izleneceğini söylerdiler.

Trump, idaresinin Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri satın almasının akabinde Türkiye'ye yaptırım uygulamayı değerlendirip değerlendirmediği konusunda piyasaların net olmayan açıklamalar yaptı.

İlk olarak, “Şu anda bu mevzuya (yaptırımlara) bakmıyoruz” karşılığını veren Trump daha sonra kelam konusu adımın üzerinde düşünüldüğünü söyleyerek bu açıklamasıyla çelişen tabirler kullandı.

Trump'a Ankara'ya yaptırımlara göz gerisi edip etmediği sorulduğunda “Birçok sebepten ötürü çok çok sıkıntı bir durum. Münasebetiyle, bakıyoruz. Ne yapacağımızı göreceğiz” dedi. birinci açıklaması ile geçen hafta 5.6140 düzeyine kadar gerileyen dolar/TL geçen haftayı 5.65 civarında tamamladı. Kur bu sabah 0900'da 5.6620/5.6735 düzeyinde süreç görüyor.

Sepet bazında TL birebir saatte 6.0069/6.0195, euro/TL ise 6.3513/6.3645 düzeyindeydi.

Öte yandan faiz indirim beklentisi tahvil faizlerinde de düşüşe neden oluyor.

Tahvil piyasasında iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta %17.56 düzeyindeydi. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta %16.20 düzeyinde süreç gördü.

Başa dön tuşu