Dolar Endeksi Asya Açılışı Sonrası Kazançlarını Geri Verdi

ABD’den gelen güçlü ekonomik veriler, Federal Rezerv’in agresif para politikası sıkılaştırma sürecinde kalma ihtiyacını güçlendirmesi ve faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek olması ihtimalini daha da artırmasıyla, dolar endeksinde kazançların artmasına neden olmuştu.

Dün piyasa açılışı sonrası DXY, 104.5 puan seviyesini test etmişti. Asya ticaretinin açılışı ile beraber kazanımlarının bir kısmını geri verdi. Endeks an itibarıyla yüzde 0,2’lik düşüş ile 104.2 puan seviyesinde tutunmaya çalışıyor.

Sterlin, bir gecede üç haftalık dip seviyesi olan 1,1993 dolara geriledikten sonra 1,2043 dolar seviyesine yükseldi. Dolar endeksindeki hareketler, ABD’nin 3. çeyrek büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından hızlandı. ABD ekonomisi 3. çeyrekte yüzde 3.2’lik bir büyüme ile beklentileri aştı. Bu dolarda kazançları artmasına neden oldu.

DXY saatlik grafik
Kaynak: TradingView

Kiwibank baş ekonomisti Jarrod Kerr, “Piyasa, Fed’in bundan sonra ne yapacağına dair düşüncelerle dalgalanmaya devam ediyor. Şu anda ilginç bir çıkmaz var. Piyasa son oran artışının ne zaman ve hangi seviyede olduğunu anlamaya çalışıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu hafta Japonya Merkez Bankası, getiri eğrisini yükseltme kararı alarak piyasaları şaşırttı. Bu Japon yeninin hafta içerisinde dolar karşısında değer kazanmasına neden oldu. Bugün Asya açılışında ise yaklaşık yüzde 0,2 düşerek dolar karşısında 132,67’ye geriledi. Yen düşüş öncesi bu yıl yüzde 3’ün üzerinde üçüncü en büyük haftalık kazancını elde etmeye hazırlanıyordu.

Commonwealth Bank of Australia para birimi stratejisti Carol Kong, Japonya’nın enflasyon rakamlarının bundan sonra yakından inceleneceğini belirterek, “Enflasyon eğilimleri son birkaç ayda kesinlikle çok iyileşti ve bence piyasalar giderek artan bir şekilde Japonya Merkez Bankası’ndan daha fazla hamle bekliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Başa dön tuşu